Mooie prestatie voor D-team!

Afgelopen zaterdag werd in Deventer de voorronde gespeeld voor de nationale Jeugdclubcompetitie. Onze club was van de partij in de D-categorie (t/m 12 jaar) met een team van vier veelbelovende spelers: Jayson, Kjeld, Thibbe en Hugo. Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen want drie van de spelers zijn nog geen jaar lid van onze club en kunnen
dus nog niet bogen op een schat aan ervaring. Ik als teamcoach zou al heel tevreden zijn met een plaatsje in de middenmoot.

In de eerste ronde tegen het doorgaans sterke Velp leek het er echter op dat ook die middenmoot te hoog gegrepen was, want ons team werd kansloos van het bord geveegd... Gelukkig wist Thibbe op miraculeuze wijze aan een nederlaag te ontsnappen (dank gaat uit naar degene die de patregel heeft uitgevonden) maar met dat halve puntje moest het hele team het doen... In de 2e ronde tegen ASV 2 revancheerde het team zich door met 3-1 te winnen. En in de 3e ronde vestigde het zich met een 2-2 kantje-boord-gelijkspel tegen De Cirkel uit Ede stevig in de middenmoot. Ook in de volgende ronden werd er goed gespeeld. Tegen achtereenvolgens Pallas (Deventer), Tornado (Druten) en Veenendaal werd het resp. 2-2, 3-1 en 2-2, dus klommen we zelfs ietsje boven de middenmoot uit!
Opvallend was dat bijna alle partijen de borden veelal een wisselend aanzicht boden waarbij het voordeel nu eens voor onze speler was en dan weer voor die van de tegenpartij. Maar uiteindelijk was dan vaak toch het resultaat dat onze spelers een verloren stelling remise wisten te houden (nogmaals dank aan de uitvinder van de patregel) of een gelijke stand tot winst voerden.
Een ander opvallend punt was dat alle spelers ongeveer even goed presteerden (hoewel Jayson en Kjeld aan de hoogste borden natuurlijk de zwaarste tegenstand hadden). Meestal is er in een team wel iemand die zijn/haar dag niet heeft, maar in dit team bleef iedereen de hele dag in goede vorm. Ik had de indruk dat dit ook kwam doordat nederlagen goed 'verteerd' werden: dankzij de teamspirit zat een speler na een verloren partij de volgende ronde toch weer opgemonterd achter het bord!

van voren naar achteren: Jayson, Kjeld, Thibbe en Hugo


In de 7e en laatste ronde was het Nijmeegse UVS onze tegenstander. Ofschoon onze spelers niet meer topfit waren (op zijn zachtst gezegd) wist het team toch nog een keer alles uit de kast te trekken en een mooie overwinning te behalen. Met de bijbehorende 2 matchpunten ontstegen we definitief de middenmoot en belandden we op een 4e plaats!
Er wordt vaak wel gezegd dat je met een 4e plaats helemaal niets hebt, maar in dit geval is het zeker een mooie en eervolle positie! Goed gedaan team!!!
Ik hoop heel erg dat deze spelers volgend seizoen aan het Grand Prix-circuit gaan deelnemen. Gebrek aan wedstrijdervaring is bij spelers van onze club vaak een probleem en tijdens Grand-Prix-wedstrijden (meestal 7 partijen op een zaterdagmiddag) doe je die volop op en in  Daar doe je veel ervaring op en in combinatie met wat talent kun je dan een grote sprong voorwaarts maken op schaakgebied!

Jos Landsheer

 

 

 

We hebben 64 gasten en geen leden online