Zutphen gedegradeerd in KNSB competitie

Nadat ik Nathan in het centrum van Zutphen had opgevist, vertrokken wij naar een sjieke locatie. Om onbekende reden had ZZS! een plek gereserveerd op eerste verdieping van het restaurant  van de “Golftuin”. Om niet te degraderen moesten wij minimaat gelijk spelen. Voordat de wedstrijd begon, stelde ik als grap voor om als uitslag maar meteen 4-4 te noteren. Beide teams zouden dan immers niet kunnen degraderen!

Het begin beloofde niets goeds. Binnen het uur was er al een beslissing gevallen. Rob, die met een soort London goed uit de opening kwam, probeerde met pionwinst in het voordeel te komen. Toen hij, tot overmaat van ramp, ten onrechte dacht schaak te staan met Toren verlies, gaf hij meteen gedesillusioneerd op. (1- 0) Mark speelde zijn geliefde vleugelgambiet van het Siciliaans. Door een ondoordachte actie op de Dame-vleugel  verloor hij maarliefst drie pionnen en stond verloren. Als een ware Houdini wist hij met ongelijke Lopers de veilige remise haven te bereiken. (1½-½)

Ook Peter wist zijn partij remise te houden. (2-1) Nathan trok de stand weer gelijk. In een Siciliaan Najdorf volgde een spannende strijd waarbij zwart het initiatief kreeg. Wit probeerde met een Loperoffer op g6 het tij te keren, maat tevergeefs. (2-2)

In Pirc ging het lange tijd gelijk op bij Jos. In het middenspel kreeg zwart het initiatief. Ondanks pion voorsprong lukte het niet de winst binnen te halen en het werd  remise. (2½-2½) In een Franse partij van ondergetekende ging het lange tijd gelijk op. De witte actie op de Koningsvleugel had een averechts effect. Na Dameruil was het eindspel niet meer houdbaar. (3½-2½) In een Scandinavische partij verloor Joris algauw een centrum pion. Er ontstond een Toren eindspel,  van vijf tegen zes pionnen. Wit vond de geboden remise kansen niet en moest opgeven. (4½-2½) De degradatie was een feit, omdat ZSG 2 met 5-3 gewonnen had van Pallas 2.

Ook bij René ontstond een Pirc, waarbij wit aanvankelijk de beste papieren had.  Zwart vocht zich terug en er ontstond een gelijke stelling (zie foto). René weigerde een remise aanbod vanwege de teamstand. De winst poging mislukte en hij verloor het eindspel. (5½-2½)

Klaas Hagendijk

ZZS! 1 Rating Zutphen 1 Rating Ronde 7
Hoogterp, E.R. (Emile) 1881 Hagendijk, K. (Klaas) 1910 1 - 0
Schoenmaker, K.A. (Karel) 1923 Dupain, P.C. (Peter) 1840 ½ - ½
Wouda, R. (Rick) 1913 Berg van den, M. (Mark) 1896 ½ - ½
Kluijfhout, A.A. (Anthon) 1834 Dam van, N. (Nathan) 1809 0 - 1
Drongelen van, B. (Bert) 1819 Baaren van, J.A. (Joris) 0 1 - 0
Fahner, J. (Jurrian) 1801 Meijer, R. (René) 1758 1 - 0
Hoogerduijn, H. (Hans) 1740 Teunisse, R.J. (Rob) 1795 1 - 0
Kruisselbrink, J. (Jan) 1771 Landsheer, J. (Jos) 1740 ½ - ½

We hebben 136 gasten en geen leden online