SOS-4 team 1 start met nederlaag

Op 4 november aanvaarden wij de lange tocht naar Delden, na gecheckt te hebben welk Delden eigenlijk. Ik wist wel dat er twee Hengelo’s zijn, maar dat er ook een Delden in Gelderland bestond was aan mijn geografische kennis ontsnapt.

Maar gelukkig, het was gewoon Delden in Twente, een rit van zo’n 50 minuten. Na het geruststellende commentaar van de TomTom: U heeft uw bestemming bereikt, verdwaalden wij over een enorm sportterrein, alwaar elk denkbare vrijetijdsbesteding in groepsverband beoefend werd. Gelukkig wist de handbal-man (of was het hockey?) ons te wijzen naar een sportzaal, een goede plek voor de wedstrijd Zutphen SOS-4 team 1 tegen Delden. Helaas, de computergestuurde verwarming was per ongeluk uitgezet i.p.v. op 20 graden, zodat wij ons verheugden op een fel gevecht om enigszins warm te worden. Na de houten stoelen (aan onze kant) vervangen te hebben door stoelen met zachte stoffen bekleding, hoopten wij op zitvlakstress bij onze tegenstanders, om zo de winst binnen te slepen. Het was gewoon een kwestie van lange partijen spelen.

Helaas, het mocht niet zo zijn. Arthur speelde aan bord 1 met wit tegen het Frans, rokeerde kort en zijn tegenstander lang, kreeg mooi spel, won een pion maar moest die weer inleveren en bij gelijke stand werd het uiteindelijk remise.

Peter speelde met zwart na 1. e4 d6, toen speelde wit 2. f4 en na een complexe partij moest Peter helaas opgeven.

Jacques speelde met wit de doorschuifvariant van de Caro-Kann. Na 1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5 Lf5 4. Ld3 Lg6 5. c3 e6 6. Pe2 Pd7 7. Pg3 c5 8. f4! f5? had zwart zijn witte loper vleugellam gemaakt. In het eindspel offerde Jacques een paard tegen twee pionnen waarvan 1 vrijpion, maar het was onvoldoende voor de winst. Verlies dus helaas.

Aan het vierde bord speelde ik tegen een sympathieke Engelsman die allang in Nederland woonde. Hij had ooit nog tegen de 11-jarige Nigel Short gespeeld, maar had jarenlang geen stuk meer aangeraakt, en in de nabespreking moest ik overstappen op de Engelse weergave van de zetten (1. PK4 PK4 2. NB3 enz.), want met de algebraïsche notatie kon hij niks. Ik won gemakkelijk nadat hij twee keer een stuk op g3 had gezet dat aangevallen stond, met de koning op g1, een pion op f2 en mijn loper op c5. Toen ik het eerste paard op g3 pakte (hij kon niet terugpakken met de pion van f2, want die stond gepend door mijn loper op c5), was hij verbaasd, toen ik enkele zetten later het tweede paard op g3 met mijn toren van g6 pakte (nog steeds de loper op c5) werd hij overmand door teleurstelling en wanhoop en gaf hij de partij op. Eindstand : 2,5 – 1,5 voor Delden, proficiat!

René Meijer

E.D.S. 1   S.G. Zutphen 1      
Rol, A. (Art) 1803 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1817 z-w ½ - ½
Tibbe, M.T. (Marinus) 1803 Dupain, P.C. (Peter) 1683 w-z 1 - 0
Muthing, F. (Frank) 1651 Ferfers, J. (Jacques) 1571 z-w 1 - 0
Trigg, D. (David) 0 Meijer, R. (René) 1639 w-z 0 - 1
  1752   1678   2½-1½

We hebben 93 gasten en geen leden online