Eerste achttal naar Self Defence Academy....

Meppel  1 - Zutphen  1     7-1

Nadat iedereen mooi op tijd in Meppel is aangekomen blijkt dat de speelzaal zich enigszins verborgen bevindt in een enorme sporthal.

We lopen eerst een judozaal binnen, zien een deur verder enthousiast dansende mini's, in de grote hal speelt zich een volleybaltoernooi af en als we eindelijk een bar zien, wacht de sympathieke Stefan Spekreijse ons glimlachend op om ons voor te gaan naar zaaltje 3-3-1 of iets dergelijks. Naast ons horen we aanvankelijk de enthousiaste, maar weinig zoetgevooisde klanken die behoren bij een op Israëlische grondslag geschoeide Self Defence Academy in zaal 3-3-2...Het zal een metafoor blijken voor wat deze avond gemist gaat worden. 

We spelen vandaag met twee invallers: Ruud Hoenderdos moet topscorer Arthur Arakelyan doen vergeten en René Meijer speelt in plaats van onze kopman Gert-Jan Ludden. Omdat Meppel aantreedt met een team met een ratinggemiddelde van ruim 2000 wordt er vanavond veel van onze weerbaarheid gevraagd...

Nadat zelfs onze onvolprezen tafelleunheer Willem Oving is gaan zitten kan de match beginnen. Op de foto zien we op de achtergrond vrnl. de borden 1 t/m 4 en vooraan vlnr. 5 t/m 8. Alwin Pauptit wacht op onze Sjef vd List en mijn  tegenstander Bas Dudink bereidt zich alert voor op een mogelijk spectaculaire opening. 

Na een goed halfuur is de eerste ronde langs de borden aan de orde. Otto Wilgenhof zit op 1 voor de 4e achtereenvolgende keer met wit en natuurlijk zet hij 1 d4 d5 2 Lg5 voor: de Trompowsky. Bij Klaas Hagendijk zien we een soort Italiaans, maar als wit met de wat obscure zet Kf1 komt gaat onze openingsspecialist in diep gepeins;  een tijdnadeel van 25 minuten is nu reeds te zien op de klok...Nagib Zafari  speelt tegen de Spaanse verdediging van Stefan Pauptit, die in de belendende zaal beslist ook een hoofdrol zou kunnen vervullen! Willem Oving heeft weer eens een Caro-Kann van stal gehaald en hij kiest al snel voor enige complicaties op de Koningsvleugel met f5?! Als het goed is, is het heel goed...en anders wordt het naar mijn bescheiden waarneming mogelijk een kleine ramp. 

Aan mijn 5e bord heeft mijn opponent na mijn tamme antwoord op een oude Benoni ( 1 d4 c5; 2 c3 cxd4;  3 cxd4  d5) een provocatief concept: hij doet mij 9 zetten na en in de strikte symmetrie is er nog niets van belang gebeurd... Naast me zie ik dat René Meijer met zwart moet opboksen tegen de mij maar al te bekende veelvuldige winnaar van het Voorst Open, Fokke Jonkman, die tegen het Konings-Indisch al snel lijkt aan te zetten voor een Koningsaanval. Ik ken René wel als een koele verdediger, maar weet ook dat Fokke een overmacht van maar liefst bijna  400 ratingpunten meebrengt... Ruud Hoenderdos is aan bord 7 goed bezig tegen de Moderne Verdediging van Stefan Spekreijse. En aan bord 8 heeft Sjef van der List het Frans prima gespeeld en hij staat minimaal gelijk. 

Halverwege de avond komt het Britse Lagerhuis ook nog even de speelzaal binnen: "De Brexit deal van May is weggestemd! "roept iemand met een kennelijke vrijkaart voor het onderdeel Breaking News luidkeels. Nu is het voor de trouwe volgers van actualiteiten zo dat het pas echt nieuws zou zijn geweest als haar deal niet zou zijn weggestemd... In elk geval stel ik voor dat de SOS-competitieleider een protocol op gaat stellen welke actualiteiten zo'n prioriteit hebben dat ons onwereldse spel erdoor onderbroken mag worden.  Ik vrees anders voor het afglijden naar  "De poedel van Patty Brard is zojuist overleden aan een koliek". 

Wel heeft de uitroep me wakker gemaakt voor weer eens een wandeling. Ik zie dat Otto een licht voordeel lijkt te hebben, hij zit al in een eindspelfase met L en P tegen L en T en nog aardig wat pionnen.  Klaas heeft vanuit zijn diepe gedachten een zeer speelbare stelling verkregen, maar met 14 minuten tegen een uur en 4 minuten voor zijn tegenstander is de tijdbalans weer verontrustend.  Voor Nagib vrees ik met grote vreze...een vreselijk loperpaar is op zijn koningsstelling gericht en nu moet die veste vooral bewaakt worden door een schamel paard op f3. En ook bij Willem is het na kwaliteitsverlies vrij dubieus, wel weet hij met een clustering van al zijn stukken op de koningsvleugel het spel complex te houden. 

Aan mijn 5e bord is de strijd pas langzaam ontbrand en na een ruil in het middenspel rest een duidelijk betere stelling voor wit met twee mooie verbonden vrijpionnen. En naast me heeft René een totaal onneembare bunker over alle zwarte velden van A tot en met H geformeerd. Later zal blijken dat Fokke op een gegeven moment remise heeft aangeboden, maar omdat eerstgenoemde wat schor was en toch al niet zo hard praat, heeft René die wat slechthorend is de hele tekst niet gehoord.  Dus spelen de heren nog lang door, terwijl ze  al lang remise willen...Ruud is in een zeer onduidelijke stelling beland. Hij heeft steeds veel druk tegen een zwakke pion op a6 gehad, maar nu lijken andere zaken aan de orde in een moeilijke stelling.  Sjef heeft na zijn goed gespeeld opening een aantal te tamme zetten gedaan en in het oog valt nu zijn minder actieve witveldige loper en een toenemende druk van de tegenstander op zijn Koningsstelling. 

De apotheose van de leuke match is vrij teleurstellend: Otto verliest aan bord 1 vooral omdat hij in het teambelang te lang op winst blijft spelen, dat heet met ere sneuvelen! Klaas gaat door zijn vlag - voor de 3e keer in 4 optredens dit seizoen - waarschijnlijk een nationaal record. Willem verliest nadat hij twee grote kansen heeft gemist.

Sjef aan 8 gaat er later ook af, net als Ruud, die terug kan zien op een mooie partij. Ik mis de opgelegde winst vooral omdat ik met nog 4 minuten op de klok tegen 1 voor mijn tegenstander een keer vergeet mijn klok in te drukken. Ik zie het gelukkig nog net als de klok 20 seconden aanwijst, maar dat blijkt voor mij te weinig om de partij te winnen. Een remise wordt het uiteindelijk ook bij René als hij zelf maar eens remise aanbiedt! 

Dat is in deze schamele avond de absolute topprestatie. Op de terugweg blijkt René aangenaam verrast: hij had geen enkel benul van de rating van Fokke....

Op naar de Self Defence Academy voor de volgende ronde begint!

Eric Kloppers

Meppeler S.V. 1   S.G. Zutphen 1      
Boer de, B. (Bas) 2122 Wilgenhof , O. (Otto) 2136 z-w 1 - 0
Koningsveld van, M.P. (Menno) 2102 Hagendijk , K. (Klaas) 1955 w-z 1 - 0
Pauptit , G.J. (Gerhard) 2015 Zafari , N. (Nagib) 1905 z-w 1 - 0
Berg van den, R. (Rienk) 1946 Oving , W. (Willem) 1853 w-z 1 - 0
Dudink , B.P.W. (Bas) 1944 Kloppers , E. (Eric) 1844 z-w ½ - ½
Jonkman , F.H.M. (Fokke) 2046 Meijer , R. (René) 1625 w-z ½ - ½
Spekreijse , S.P. (Stefan) 1826 Hoenderdos , R. (Ruud) 0 z-w 1 - 0
Pauptit , A.L.J. (Alwin) 2010 List van der, J.M. (Sjef) 1668 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2001 Gemiddelde Rating: 1855   7 - 1

Reacties   

0 #1 René 17-01-2019 19:29
Een kleine aanvulling op het mooie verslag van Eric. Ik kwam heel slecht uit de opening, nadat ik me in een koningsindiër had laten sjoemelen (door mijzelf wel te verstaan). Ik heb twee keer remise aangeboden, de eerste kan ik me voorstellen dat hij het liet lopen, maar de tweede keer stond het echter zo vast dat het remise was, tenzij hij zou offeren wat hij niet deed. Ik heb zijn remiseaanbod inderdaad niet gehoord, weet niet wanneer hij het heeft gedaan, zodat ik me ging ergeren aan zijn doorspelen, en hij waarschijnlijk aan mijn doorspelen. Erg komisch. De partij duurde 75 zetten en uiteindelijk, met een loper op G3 speelde hij pion f3 naar f4, dii ik nam met G5 pion, maar het kwam niet tot een doorbraak, en uiteindelijk bood hij maar remise, waar ik ook fysiek wel aan toe was. René

You have no rights to post comments

We hebben 96 gasten en geen leden online