Vriendelijk eerste SOS-team geeft mooie kerstgeschenken aan Velp

Velp is altijd een leuke tegenstander, bij binnenkomst word je blijmoedig welkom geheten door de legendarische Eric de Winter en hun eerste team heeft markante spelers die garant staan voor zowel een prima niveau als voer voor de oplettende correspondent...

We zijn een dag bezig in de tweede eeuw van ons genootschap en ik hoop niet dat onze spelers zich gaan sparen voor de start van ons jubileum met de schaaknacht die zaterdag 21 december vanaf 22.00 uur gaat plaatsvinden. 

Na een zet of 10 en het eerste glas thee is het tijd om de borden eens met een bezoek te vereren: aan bord 1 zit onze Joseph Molenaar met wit in een klassiek damegambiet, een opening waar ik vrijwel niets van snap; er lijkt me weinig aan de hand, behalve een kennelijk bij dit gebeuren horende grote centrumspanning. Klaas Hagendijk speelt met zwart tegen een 1 e4 e5 2 Lc4, een opening die hij zelf ook op het bord kan toveren. Zijn grote tegenstander Martijn Boele ken ik relatief goed vanuit het Voorst open: hij kan er echt wat van en heeft bovendien een beetje hekel aan verliezen. Nagib Zafari zit in een herkenbare variant van het Spaans en naast hem heeft Arthur Arakelyan met zwart weinig moeite om in het Engels tot minimaal gelijk spel te komen. 

Ik speel weer eens tegen de sympathieke Ruud Verhoef, mij ook bekend uit Voorst en eerdere ontmoetingen.  Zijn achternaam brengt mij terug naar de School met den Bijbel aan het Scheepsbouwplein te Alblasserdam, geleid door de toen al best oude bovenmeester Verhoef (bijnaam "De Ford", omdat hij als ongeveer de eerste dorpeling in de jaren '30 een auto en zelfs een Ford bezat). In die tijd werd je nog aan een oor uit de bank getrokken als je stout was en slaan hoorde ook bij de dagelijkse routine in die wat achtergebleven regio... Nee, een Verhoef in deze tijd is vast van een geheel ander kaliber... Na talloze Londoner openingen heb ik besloten in de nieuwe clubeeuw wijlen Berry Withuis te eren met de witte opening die hij in simultaans placht voor te zetten: de Mason attack, ook wel te benoemen als een Stonewall in de voorhand.  Naast mij speelt onze René Meijer tegen de oud-Nederlands kampioene Erika Belle en hij komt met een klassieke en goed ogende Caro-Kann.  Dan zijn we aan bord 7 bij invaller Sjef van de List: hij is een fan van de Reti-opening en fianchetteert beide lopers om het centrum pas later te gaan bezetten.  Tenslotte zit onze nestor Willem Oving net als René in een Caro-Kann, maar zijn stelling ziet er minder helder uit. 

Ergens in het middenspel is mijn tegenstander Ruud Verhoef aan het wandelen terwijl ik al gezet heb. Op het advies van Erika Belle komt hij aan bij ons bord en drukt de klok in zonder te zetten: ik zou aan zet zijn en hij was vergeten zijn klok in te drukken, meende Erika.  Ik zeg: "Wat doe je nu, je bent zelf aan zet hoor!"  Ruud en Erika kijken naar het bord en met enig schaamrood op de wangen wordt de klok weer in de juiste stand gezet en ontvang ik gemeende excuses van beide coryfeeën. Op de weg terug naar huis bracht René mij op een sluw ander idee: het is een ideale kans om een vol tempo te winnen! Niets zeggen en stoïcijns nog een zet doen: hoe gemeen...

Dan is het tijd voor het eerste geschenk: Joseph doneert een mooie loper omdat hij een flauwe dreiging over het hoofd ziet: 0-1. En Willem Oving verliest ook, naar eigen zeggen niet omdat hij ook een cadeau schenkt, maar hij wist niet meer wat hij doen moest... Dan wordt het 2-1 als Ruud de gevolgen van mijn aanval waarin ik 2 centrumpionnen heb buitgemaakt niet te boven kan komen.

Tegelijkertijd doet René in gelijke en mogelijk zelfs iets betere stand Erika merkbaar genoegen door een plat paardvorkje over het hoofd te zien: een torentje cadeau en 3-1 achter.  Maar dan is Arthur degene die de spanning weer terugbrengt: hij staat intussen een hele toren voor en dat is in deze stelling een makkie voor onze topscorer van vorig seizoen. Klaas heeft weer eens te weinig tijd: hij staat op 1 minuut tegen 25 en dat is tegen Martijn geen lolletje. De stelling is ook nog eens gecompliceerd: hij staat misschien niet eens slechter, maar de mokerslag Pxh6+ doet hem de das om. Het is 4-2 en we mogen misschien nog hopen op een punt. 

Maar die hoop vervliegt snel als we eens goed op de resterende twee borden kijken. Positief is het feit dat zowel bij Nagib als Sjef de tegenstander in tijdnood is. Jammer is het dat er met elke zet weer 10 seconden bij komt en nog erger zijn de stellingen. Nagib is meegegaan in de geschenkenparade en is een volle toren achter voor enkele miserabele pionnen meer.  En Sjef speelt een prima en logische partij, maar zijn jonge tegenstander kan er ook wat van en zo blijft er voortdurend balans. 

Nagib verliest na dapper maar kansarm tegenstribbelen en bij Sjef wordt terecht de vrede getekend, beide spelers verdienen niet te verliezen. Zo sneuvelen we ook onze 3e wedstrijd, maar niet getreurd: dit waren ook de sterkste tegenstanders in de hoofdklasse van de SOS. Dus volgen de punten in 2020!

Eric Kloppers

Velpse SV 1   S.G. Zutphen 1      
Verhoef, P.F. (Pieter) 2120 Molenaar, J. (Joseph) 1991 z-w 1 - 0
Boele, J.M. (Martijn) 2086 Hagendijk, K. (Klaas) 1877 w-z 1 - 0
Huysman, A.C. (Arie) 2018 Zafari, N. (Nagib) 1900 z-w 1 - 0
Schadd, B.J. (Jan) 1893 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1817 w-z 0 - 1
Verhoef, R.A.J. (Ruud) 1835 Kloppers, E. (Eric) 1863 z-w 0 - 1
Belle, E. (Erika) 1843 Meijer, R. (René) 1639 w-z 1 - 0
Kuijk van, V. (Vadim) 1697 List van der, J.M. (Sjef) 1633 z-w ½ - ½
Dusseldorp van, B. (Brent) 1725 Oving, W. (Willem) 1795 w-z 1 - 0
  1902   1814   5½-2½

We hebben 82 gasten en geen leden online