Weer grote zege van ons eerste!

Zutphen 1 (SOS) - Twello 1  7-1

Vandaag gaan we na de mooie zege in de vorige ronde vol goede moed van start in ronde 7 van onze 1e klasse competitie. De ratings zijn flink omhoog aangepast, zodat iedereen nu denkt een beter schaker te zijn dan een maand geleden:) Klaas Hagendijk heet de alert aan de borden zittende Twellose opponenten van harte welkom en in de gezellig gevulde speelzaal gaan we van start. 

Omdat ik in een eerder verslag de openingen tot mijn schande soms verkeerd heb geduid, kijk ik nu wat preciezer. Aan bord 1 zit Joseph Molenaar met zwart in het Scandinavisch, een opening die hij goed kent. Klaas Hagendijk heeft met wit de taak de Aljechin verdediging aan te pakken: het zwarte paard wordt dan wat opgejaagd en veel pionnen van Klaas gaan naar voren. Maar de bijbehorende leegte wordt soms ook een probleem op termijn. 

Willem Oving mag dus dankzij zijn goede vorm op bord 3 een uiteindelijk Slavische verdediging plaatsen vanuit een ongewone volgorde. Aan mijn vierde bord zet ik de Stonewall in de voorhand weer eens voor en dat belooft een subtiel gemanoeuvreer… Met moeite meen ik te zien dat Jos Landsheer op bord 5 met zwart een Pirc speelt, een hem vertrouwde opening. Roel van Duijn speelt zijn 2e wedstrijd in ons team en hij bestrijdt met wit iets dat lijkt op het Frans. Rob Teunisse zijn doorleefde tegenstander speelt de e4 e5 opening heel klassiek met 2 Pf3 en 3 Pc3, dat zie je niet vaak meer! Er volgt een driepaardenspel als Rob met zwart niet alles kopieert en op zet 3 maar eens een loper zet…Tenslotte zit op bord 8 onze onvolprezen Jan Pouwels: hij is altijd als laatste nog bezig om dan met groot geduld een minuscuul voordeeltje als een ware Carlsen naar een winst te schuiven…Zou het weer zo gaan?

Voor wie stiekem al richting de uitslag heeft gespiekt is het volgende misschien vreemd: Twello doet tot diep in het 3e uur volop mee en nergens is een vlotte winstpartij aan de orde. Daarna volgen de beslissingen elkaar in een vrij hoog tempo op: eerst is het Roel die vanuit een helder opgebouwde partij met een mooi sterk paard op het voor zo’n beest vreemde veld h5 het punt gedecideerd binnen brengt. Even later volgt zijn buurman Rob, die in een gecompliceerde stelling een prachtdame op bezoek stuurt in de witte stelling. Het is 2-0. Joseph komt aan bord 1 met goed en vlot spel tot een degelijke winst nadat zijn tegenstander geen goed plan heeft gevonden en zijn witte a-pion helemaal naar a6 schuift, waar het niet leidt tot een aanval, maar slechts tot een smakelijk hapje voor Joseph…Dan is het de beurt aan Jan, die na de voor zwart totaal mislukte opening als een vorst stond met 2 pluspionnen op de damevleugel. Jan ruilt vervolgens veel af, maar doet niet steeds de optimale zet, waardoor zijn immense voordeel wat afgevlakt is tot een eindspel van K + 2 pi tegen K + 1 pi. Dat ligt hem natuurlijk wel en hij speelt het bekwaam uit om daarna te concluderen dat hij als vierde zijn partij heeft beëindigd: een unicum! Dan duurt het wat langer voor de match beslist is: dat gebeurt aan mijn bord, waar na een flinke ruil een situatie ontstaat waarin een sterk wit paard samen met dame en toren de zwarte stelling binnenvallen: mat blijkt onvermijdelijk. 5-0.

Daarna zien we Klaas die veel bedenktijd heeft gebruikt om te fantaseren en verbeelden waar hij met Marijke op afzienbare tijd hoopt te wonen: van het wat te perifere Wichmond naar een mooi appartement in de nieuwe hippe Zutphense wijk Noorderhaven…Zie onder: paarden worden dinosauriërs en het schaakbord wordt een Go-veld…(Voor wie de Noorderhaven niet kent: de QR werkt wel hoor!) Dat gedroom gaat niet alleen ten koste van zijn tijdsgebruik, maar zijn stelling oogt na een volgorde fout in het middenspel wat miserabel en zijn listige jonge tegenstander weet daar wel raad mee: 5-1.

Dan is de avond snel ten einde als eerst Jos met zijn enorme voorraad pionnen die een kwaliteit minder compenseren toeslaat… 

…En Willem even later door grote materiaalwinst een volle toren voor komt: 7-1 is de forse zege tegen deze sportieve streekgenoten!

Er was (natuurlijk) nog een mooi moment met Willem in de openingsfase:  “Tingelingeling!!” (Willem’s mobiel) Willem graait er snel naar…Klaas: (als wedstrijdleider met eerste waarschuwing): “Kun je hem uitzetten, Willem?” Willem: na een snelle handbeweging verongelijkt: “Hij staat toch uit..!”

Willem in de slotfase, Klaas is net klaar. 

Eric Kloppers

Zutphen 1 Rating Twello 1 Rating Ronde 7
Molenaar, J. (Joseph) 2047 Barendregt, J.N.M. (Jos) 1947 1 - 0
Hagendijk, K. (Klaas) 1910 Vries de, L.J. (Laurens) 1750 0 - 1
Oving, W. (Willem) 1852 Bremen van, A.J. (Hans) 1761 1 - 0
Kloppers, E. (Eric) 1919 Rouwhorst, R. (René) 1741 1 - 0
Landsheer, J. (Jos) 1740 Hoogstraten, L.L.W. (Berry) 1710 1 - 0
Duijn van, R.H.G. (Roel) 1960 Kuijk, C.J. (Kees) 1702 1 - 0
Teunisse, R.J. (Rob) 1795 Boer de, J. (Jan) 1686 1 - 0
Pouwels, J.W.H. (Jan) 1725 Wormskamp, M. (Miguel) 1621 1 - 0
  1869   1740 7 - 0

We hebben 104 gasten en geen leden online