Zutphen 1 (SOS) wint voor 3e keer op rij

We komen mooi op tijd aan in een gezellig pannenkoekenrestaurant in hartje Raalte. Helaas werden er heden geen smakelijke baksels aangeboden, mede daardoor kan Raalte de ruimte natuurlijk huren…De sfeer is vrij ongedwongen, het is een wedstrijd om de keizers baard en na een leuke speech van de levendige wedstrijdleider van Raalte kunnen we gaan schuiven. Maar dat woord blijkt vandaag niet bepaald van toepassing zoals terstond zal blijken.

Maar eerst maar eens langs het openingsbeeld: aan bord 1 speelt Joseph Molenaar met wit een loperspel tegen een soort Pirc-opstelling. Het ziet er aardig uit en mede daardoor durft hij met 0-0-0 een tegengestelde rokade aan. Bij Klaas transformeert een 1 e4 e5  2 Lc4 in een soort Schots en het wordt al snel scherper. Aan mijn 3e bord zien we weer eens een beheerste Londoner, maar als mijn tegenstander op zet 9 met e5?! probeert de stelling te openen, komt hij van een koude kermis terug…Ik sla niet met de pion, maar met mijn paard terug en dat betekent een smakelijke + pion. Ik zie nu geen concrete compensatie voor zwart…Misschien op termijn wordt dat zijn loperpaar? 

De borden staan hier erg ver van elkaar, dus is het even zoeken naar bord 4: het blijkt aan Willem Oving toe te behoren. Hij speelt de logische zet 1 …d5 na de Orang Oetan (1 b4) en het spel verscherpt rap. Op de foto zien we Willem links in een aimabel gesprek met zijn tegenstander:

Roel van Duijn speelt met de paastoernooi winst niet alleen met een groot ei overschot, maar ook met optimistisch vertrouwen. Dat is te zien: hij durft met wit via 0-0-0 met vuur te spelen in een gesloten Siciliaan. En zoals ik in de korte tijd van zijn lidmaatschap bij ons heb kunnen zien: Roel is een hyperactieve speler die de gekste stellingen met verve speelt. Zo ook nu: zijn tegenstander heeft reeds een a-pion op a2 en dreigt via a3 binnen te vallen vlakbij de koning van Roel.. Maar Roel heeft zelf ook zeer concrete dreigingen op de koningsvleugel.

Bij Rob Teunisse met zwart aan bord 6 is het opmerkelijk dat zijn tegenstander exact gelijk aan die uit de vorige ronde het wat saai ogende 3 paardenspel voorzet, het wordt geen 4 paardenspel omdat Rob net als vorige keer afwijkt door een loper eerst te ontwikkelen.

Dan zijn we bij onze bevlogen jeugdleider Jos Landsheer in het Schots (zie foto) en al na een zet of 8 staat het bord in vuur en vlam. Is dit theorie?  Tenslotte zijn we bij de man van de lange adem: Jan Pouwels. Met grote doorschuifijver bouwt hij aan een saaie en op het oog degelijke keten van f7 tot c4. Ik heb geen idee waarom, maar even later komt de aap uit de mouw: trots komt hij mij vertellen dat hij nu zelfs als eerste klaar is: remise!

Raalte blijkt net als Twello een taaie tegenstander en dat zorgt ervoor dat de meeste beslissingen pas laat op de avond vallen. Willem Oving brengt ons aan de leiding door het late middenspel met grote vastheid naar een groot voordeel te dirigeren. Maar dan loopt het verkeerd af bij onze kopman Joseph Molenaar: zijn sterk spelende opponent kan met een ijzersterke verdediger in de vorm van een paard op f4 alle  dreiging tegen zijn koning pareren. Intussen loopt de aanval op de damevleugel tegen de arme koning van Joseph zo voorspoedig, dat alleen fors en fataal materieel verlies een snel mat kan verhinderen. Het is 1.5 - 1.5. 

Dan weet Roel op creatieve wijze het punt binnen te halen, hetzelfde gebeurt aan bord 7 bij Jos, die listig een kwaliteit heeft buitgemaakt en dat maakt het verschil. Wel verliest Rob die al eerder een pion achter is geraakt en dat gebeurt niet vaak. 

Het is 2.5-3.5 en we zijn nabij een zege. Mijn pluspion heb ik met eindeloos geduld en systematisch en wat saai geruil van alles dat geruild kon worden het pionneneindspel in kunnen loodsen. En die technische klus blijkt niet al te moeilijk. Veel verrassender vind ik de winst van Klaas aan bord 2. Ik keek de hele tijd met een grote frons naar zijn stelling in het Dameloze middenspel. Maar Klaas bleef ijzig koel en snoepte tussen al het verdedigen soms een klein pionnetje van zijn verbaal sterke en humorvolle tegenstander af. En nu heeft hij een dame eindspel met maar liefst 3 pionnen tegen 0 voor zijn tegenstander. Die tracht natuurlijk via eeuwig schaak te ontsnappen, maar Klaas weet er zo uit te lopen dat Dameruil niet eens goed te vermijden is: toch nog een ruime 2.5-5.5 overwinning. We zien hier een foto vlak voor het einde van de partij en de glimlach van Klaas verraadt de naderende winst. 

Joseph (L) en Rob zien de match hier nog heel blijmoedig tegemoet, maar zullen later de 0 leveranciers blijken…

En omdat het zo laat is geworden: een heerlijke fietstocht Raalte- Warnsveld voor ondergetekende met vanaf 1.15  uur een gratis stortdouche vanaf Deventer!

Eric Kloppers

Raalte 1 Rating Zutphen 1 Rating Ronde 8
Roos de, R. (Radboud) 1909 Molenaar, J. (Joseph) 2047 1 - 0
Blom, H.L. (Erik) 1879 Hagendijk, K. (Klaas) 1879 0 - 1
Huisman, L.J. (Jan) 1854 Kloppers, E. (Eric) 1917 0 - 1
Mocking, S. (Sjaak) 1813 Oving, W. (Willem) 1857 0 - 1
Bril, C.M. (Karel) 1763 Duijn van, R.H.G. (Roel) 1948 0 - 1
Bril, H. (Hans) 1705 Teunisse, R.J. (Rob) 1753 1 - 0
Beerlage, L.G.J. (Bert) 1677 Landsheer, J. (Jos) 1764 0 - 1
Tepe, T. (Ton) 1561 Pouwels, J.W.H. (Jan) 1749 ½ - ½
  1770   1864 2½-5½

We hebben 74 gasten en geen leden online