Zutphen kampioen!

In de laatste ronde won Zutphen 1 van Amersfoort 3 met 2-6. Het team werd kampioen van KNSB klasse 5B. Komend seizoen promoveren we naar klasse 4, waar we Voorst zullen tegenkomen. 

Door werkzaamheden aan de weg, was het even zoeken naar het Denksportcentrum in Amersfoort. Iets verlaat begon de wedstrijd met een snelle overwinning van Arthur. In een vertraagde Alapin van het Siciliaans, offerde wit 2 pionnen. Het staat bekend als “Basman Palatnik Double Gambiet”. Na een foutieve Damezet werd wit pardoes mat gezet (0-1).

In een Italiaanse partij verloor Patrick na de opening een pion. Door actief spel won hij het kleinood terug. Na het missen van voordeel werd tot remise besloten (½-1½) . In een geweigerd Damegambiet stond het lange tijd gelijk bij Lútsen. In een moment van onoplettendheid verloor hij veel materiaal op de Damevleugel door een lastige penning en moest opgeven (1½-1½). René speelde zijn geliefde Tsjechische verdediging. Toen wit met f5! de Koningsstelling wilde openbreken, sloeg de vlam in de pan. René offerde 2 stukken voor 3 gevaarlijke vrijpionnen op de Damevleugel.  Hoewel de offers niet geheel correct waren, raakte wit de weg kwijt. Aan het einde sloeg hij ten onrechte een kwaliteitsoffer af waardoor René de winst binnen kon halen (1½-2½).

Mark  speelde  Scandinavisch en kreeg gelijk spel. Na een foutieve ruil verzuimde wit stukwinst. Wit kreeg toch de betere stelling, totdat hij na een onbegrijpelijke Torenzet stuk verloor. Met een laatste truc won Mark het uiteindelijk het eindspel (1½-3½).

Peter speelde in een Engels flankspel  een degelijk partij waarbij na stukkenruil tot remise werd besloten (2-4). Het kampioenschap is binnen, omdat gelijk eindigen voldoende is. In mijn partij kreeg ik een breed centrum na een soort Pirc. Zwart offerde een stuk om de witte pionnenstorm te stuiten. Het bleek te vergeefs. De witte Toren drong de 7e rij binnen en dit leidde tot ondekbaar mat (2-5).

Daarna was het een tijdje wachten op Nathan. Hij was in een ingewikkeld Toreneindspel met veel pionnen beland. De partij begon met een Franse doorschuifvariant waarin zwart het initiatief kreeg. Na een aantal gemiste kansen van zwart, kreeg wit de overhand. Op de foto maakte zwart de beslissende fout. Nathan vond het winnende plan beginnend met 69.Ta5! (2-6).

Klaas Hagendijk

Amersfoort 3 Rating Zutphen 1 Rating Ronde 4
Witte de, W. (Wiebe) 1745 Hagendijk, K. (Klaas) 1894 0 - 1
Bekius, T. (Tom) 1697 Berg van den, M. (Mark) 1848 0 - 1
Boske ten, B.T. (Tim) 1697 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1836 0 - 1
Manuel, H. (Hans) 1622 Dupain, P.C. (Peter) 1750 ½ - ½
Petersen, A.J. (Hanjo)   Wijngaard, L. (Lútsen)   1 - 0
Möhlmann, M. (Mathijs)   Meijer, R. (René) 1574 0 - 1
Kölling, L. (Leonard) 1321 Dam van, N. (Nathan)   0 - 1
Baltus, L. (Luuc) 1216 Mulder, P. (Patrick)   ½ - ½
  1550   1780 2-6

 

We hebben 59 gasten en geen leden online