SG Zutphen 1 mist titel op nippertje

Het is vrijdag 5 april en de onvoorstelbaar spannende slotronde in 1A staat op het programma. 3 teams staan bovenaan met 9 matchpunten en wij spelen in onze basisformatie tegen concurrent  ZSG 1 in hun denksportcentrum te Zwolle. Daar zijn ook de overige teams te vinden, waaronder VSG, dat 1 bordpunt minder heeft dan ZSG en  Zutphen, maar tegen degradatiekandidaat Schaakstad 4 mag spelen!

Een flapover biedt een antiek handgeschreven uitzicht op de tussenstanden, zeer passend bij de compacte oude zaal, waarin de ronde wat lacherig van start gaat. Dat komt vast door de spanning, zelfs Willem Oving (Als hij er op vrijdag is…!) bekent in de wandelgangen dat hij vandaag wel heel graag wil winnen en daarom wat zenuwachtig is. Tijd voor een rondje langs de borden, oneven borden spelen in deze uitwedstrijd met wit.

Op bord 8 zit Olav in het Frans en hij wint door een dameuitval een pion van wit, ten koste van ontwikkeling. Bij mij staat aan 7 weer een London variant op het bord; zwart speelt het sterk tegen en ik zie geen voordeel. Bij Alexandr op 6 is sprake van een Engelse opening, waarin wit ook e4 heeft gespeeld en Alexandr met de formatie e6-d6-c5 komt: een strijd achter de linies tekent zich af. Dat is niet het geval bij Nagib aan 5: die krijgt een Zwarte Leeuw aangeboden, maar is daardoor allerminst verrast, want ook bij ons op de clubavond zien we deze opening met regelmaat opduiken. Hij pakt het scherp aan en staat al snel beter. Op bord 4 zit Willem Oving in een Caro-Kann met g6. Zijn tegenstander heeft centrumdruk, Willem zal op zoek gaan naar spel over een flank.  Kees heeft aan 3 weer eens een gesloten Siciliaan met snel f4 en dankzij het volgen van een jeugdtoernooi in Indochina komt hij met de subtiliteit Pd2 ipv het gebruikelijke Pc3: hij staat iets beter, vind ik. Dat kunnen we beslist niet zeggen van Klaas, die in het Spaans een Marshall-achtige aanval over zich heen krijgt: koning kan niet meer rokeren, toren h8 opgesloten, ontwikkelingsachterstand en voortdurende dreiging van materiaalverlies. Dat kan niet goed gaan… Aan bord 1 krijgt Gert-Jan een Philidor-verdediging voorgeschoteld: met een snel f5 lijkt het ook wat op Lettische structuren. Hij pakt het degelijk aan, maar staat echt niets beter dan zwart.

Na 2 uur is het tijd voor de tweede rondgang. Olav heeft aan 8 nog steeds zijn pluspion, maar de tegenstander heeft meer harmonie in zijn stukkenspel. Aan mijn bord heb ik voor de scherpe zet e4 gekozen, waardoor ik een pion kwijt  raak, maar ook meer spel kan krijgen, hoop ik… Alexandr staat nog steeds gelijk met een bord vol stukken. Nagib heeft enorme druk op f7 en een vrijpion: dat moet een punt kunnen worden. Willem valt aan op de damevleugel, waar de a- en b- pionnen verdwijnen.  En dan blijft hij wat sip achter met een zwakke geisoleerde c6 pion die door een passief paard op b8 verdedigd moet worden: remise lijkt het maximale.  Kees heeft dankzij een gedekte vrijpion nu veruit de beste kansen in zijn partij. Bij Klaas is het nog steeds niet best, al zie ik nog steeds geen genadeklap. En de stelling bij Gert-Jan is vlak en stroef, de tegenstander is duidelijk op remise uit. Samenvattend is het duidelijk dat het niet super gaat, maar dat we beslist in de race zijn. Bij VSG is het intussen 1 ½ - 1 ½ : zij mogen nog maar 1 bordpunt verliezen om kans te houden op de titel, als er in onze match geen 4-4 uitrolt.

En dan gaan we naar de bloedstollende eindfase. Olav is het eerst klaar: het actieve stukkenspel van wit wordt hem te machtig en hij moet de koning omleggen. Bij Alexandr gebeurt dat ook: net als in de vorige match gaat er ineens iets mis in het middenspel: 2-0 achter…Willem Oving verdedigt zich bekwaam en een remise is het resultaat. En even later brengt Nagib met zijn mooie winstpartij via f7 de stand op 2 ½ - 1 ½ voor ZSG.

Aan mijn bord is er een eindspel met TL voor mij tegen TP met elk 3 pionnen aan de orde, na leuke verwikkelingen in het middenspel. Ik vraag Olav om advies en hij denkt dat remise moet volstaan, gezien de ontwikkelingen aan bord 1 t/m 3.  Even later kan ik via eeuwig schaak die remise afdwingen, dus is het 3-2.

Nu snel naar de hoge borden: daar word ik wel vrolijk van, want Olav heeft meer dan gelijk met zijn advies: Klaas heeft het eindspel gehaald met net als op mijn bord TL tegen TP, maar hij heeft een mooi initiatief. Kees staat met een plusloper gewonnen, moet in tijdnood nog wel op zijn koning passen. Gert-Jan heeft door een onnodige torenruil zijn geduldig opgebouwde winstkans zien verdwijnen en hij moet in remise berusten. Even later gaat de tegenstander van Klaas  wat onnozel door zijn vlag, Niet dat hij dat feit gemist had, maar hij had toch 40 zetten gedaan? Ook Klaas was door dezelfde misvatting getroffen en claimde dus geen winst…Totdat de wedstrijdleider de klok greep en de partij als gewonnen voor Klaas betitelde: 3 ½ - 3 ½ . Niet alleen door de stelling vanuit de opening is dit een klein mirakel, maar ook omdat het mobieltje van Klaas af was gegaan tijdens de partij, net toen zijn tegenstander drinken haalde. De gevreesde 0 werd door de milde wedstrijdleider die het wel had gehoord, gelukkig niet uitgedeeld!

Nu kijken we hoopvol naar Kees, maar met de grote tijdsdruk en de druk op de koning wordt het hem te veel en hij verliest zijn mooie plusloper bij nu echt mindere stelling en gaat mokkend ten onder – erg jammer van de zo mooi gespeelde partij : 4 ½ - 3 ½ ; ZSG is kampioen, want we zien bijna tegelijkertijd dat VSG niet verder is gekomen dan 4-4 tegen Schaakstad 4, dat daarmee net als wij net een halfje tekort komt voor een blij einde en toch degradeert. Door de uitslag bij VSG zou een 4-4 bij ons ook de titel voor Zutphen hebben opgeleverd…

In de auto terug probeert Gert-Jan Kees wat uit zijn lijden te verlossen met een mopje: Een man speelt golf met zijn beste vriend en zij zijn aangekomen bij de 18e en laatste hole, als juist een lijkstoet passeert langs het terrein. De man doet zijn cap af en knikt vol eerbied naar de stoet. Zijn vriend vraagt hem: Is dat nou niet een beetje overdreven, Roderick? Waarop deze antwoordt: na vandaag precies 35 jaar huwelijk mag dat toch wel even, Jean-Michel? Maar ook Kees laat zich niet onbetuigd: Een man (Roderick vast niet…) komt thuis en ziet tot zijn lichte onvrede zijn vrouw in bed liggen met zijn beste vriend. Hij pakt een mes en steekt de minnaar dood. Zijn vrouw: “Dat moet je niet te vaak doen Romeo, want zo houd je geen vriend meer over!”

Eric Kloppers

You have no rights to post comments

We hebben 54 gasten en geen leden online