Moeizame zege eerste team in Arnhem

De Toren 4J – Zutphen 1  3-5

Met Jan Blaak en Jaco Koster die we dit seizoen nog niet eerder hebben gezien als invallers voor Willem Oving en Nagib Zafari gaan we toch niet geheel gerust op reis naar de jonge tegenstanders. Echter, ook daar blijkt het team van De Toren evenmin compleet en daarom mag Jaco aan bord 8 tegen een jongen van ca 10 met een door teamgenoten geschatte rating van 500.

Eerst maar eens de borden langs voor de openingen: veel variatie is er te zien vandaag! Aan bord 1 zet Gert-Jan een Catalaan voor aan zijn bepaald niet malse tegenstander van vandaag van vrij jonge, maar niet jeugdige leeftijd. Wat er bij Klaas staat lijkt nog het meest op een vreemd Damegambiet, vast na zetverwisseling. Kees speelt met wit zijn bekende gesloten Siciliaan en op 4 zit Alexander in een Grunfeld-verdediging. Bij mij staat er weer eens zo’n vrijwel symmetrisch dameloperspel op het bord, dat al snel de contouren krijgt van Slavisch in de voorhand.

Op bord 6 heeft Olav In een Franse doorschuiver een onzorgvuldige zet gedaan, waarna zijn jonge opponent brutaal een stuk offert met enorme druk tegen de in het midden verblijvende koning. Als dat maar goed gaat… Aan 7 zit Jan tegenover een Siciliaanse Sveshnikov: hij pakt het op zijn Blaaks degelijk aan. En we zien bij Jaco na zijn bekende moderne opening (soort Koningsindisch) dat zijn tegenstander de en-passant regel niet kent en daardoor gelijk een stuk verliest, voor amper enig tegenspel.

Na meer dan een uur loop ik maar weer snel een rondje, want mijn tijd slinkt vanavond belachelijk snel. Jaco wint juist op dat moment zijn partij en ook bij Olav loopt het goed af, want de aanval is na dameruil tot stand gebracht en Olav blijft het stuk voor en zo is het al 0-2 voor ons.

Maar de hoge borden staan helemaal niet zo mooi: ik zie daar niemand met overwicht en sterker nog: Alexander verliest een zwakke b-pion, Kees staat vast na een magistrale zet (Da5) van zijn tegenstander en Klaas en Gert-Jan hebben discutabele stellingen.

Aan mijn bord is het moeilijke eindspel 2 torens en 2 lopers voor beiden met nog veel pionnen op het bord gekomen. Maar tot mijn schrik heb ik op een gegeven moment nog maar 38 seconden en het lijkt wel of er geen tijd bijkomt. Wel heb ik dankzij een fraai kwaliteitsoffer een gewonnen stelling bereikt. Dan ziet Olav gelukkig dat er inderdaad helemaal geen tijd bij komt per zet, terwijl dat van de OSBO echt moet. Snel wordt de wedstrijdleider opgetrommeld en die gaat veel tijd toevoegen bij ons, want er zijn al 43 zetten gespeeld. Hoe het kan? Men had alleen aan ons bord per ongeluk een bij de Torenjeugd kennelijk vrij gebruikelijke instelling met extra 10 sec per zet nadat de vlag is gevallen geprogrammeerd…

Gelukkig had ik in het gerag mijn stelling nog gezond gehouden en na een zet of 7 besliste mijn pionnenwals op de damevleugel. En net als ik opgelucht opsta zie ik ook Jan winnen in een mooi pionneneindspelletje. Nu is het 0-4 met een maximale score aan de lage borden. Alexander geeft kort hierna op: hij kon geen tegenspel meer vinden en even later gaat ook Kees er hard af via een knappe koningsaanval. En als Klaas weer 5 minuten later zijn koning na stukverlies ook moet omleggen is het ineens 3-4 en moet onze grote man Gert-Jan flink aan de bak! Hij heeft te maken met een stelling waarbij de tegenstander een loper heeft gegeven voor 3 niet ongevaarlijk ogende pionnen. Het is bijzonder instructief om te zien hoe geconcentreerd Gert-Jan alle gevaren weet te bezweren, de dames ruilt en met zijn loperpaar de eenzame loper van zijn tegenstander domineert. Zo wint hij toch soepeltjes en dat betekent onze tweede overwinning in dit seizoen. Maar een makkie is het niet geweest…!

Eric Kloppers

You have no rights to post comments

We hebben 254 gasten en geen leden online