Gehavend Zutphen 1 toch kampioen!

Topprestatie invallers tegen tactische opstelling

De Toren 3 - SG Zutphen 1   3.5 - 4.5
Na een lange werkdag besluit ik relaxed per trein naar Elst te rijden om fit en zorgeloos aan te komen bij de imposante Elster toren, waar in het zalencomplex met de uiterst passende naam "Onder de Toren" de slotronde van klasse 1B plaatsvindt.  Een gelijkspel tegen runner-up De Toren 4 zal volstaan voor de titel.

Het is verdacht dat de trein in Arnhem maar niet vertrekt en dat er pas na bijna een half uur informatieloos wachten omgeroepen wordt dat een seinstoring het treinverkeer tussen Arnhem en Nijmegen "voor onbepaalde tijd" zal verhinderen. De Toren komt toch uit Arnhem Zuid, waar zich enkele belangrijke seinen richting Elst bevinden?  Omdat het al kwart voor acht is ren ik het station uit en houd de eerste taxi aan. Een wat oudere autochtone taxichauffeur rijdt me in een kwartier naar Elst; van enige ontspanning is intussen geen sprake meer, temeer daar de man twee favoriete items blijkt te hebben: zijn abjecte afkeer van allochtonen die als taxichauffeur altijd de klant willen oplichten en van de politie die de maximum snelheid in de hand houdt door gemene boetes aan arme taxichauffeurs op te leggen. Omdat ik op beide punten ernstig verschil van mening met deze ontevreden xenofoob kost het me de grootste moeite de man niet uit de wagen te duwen om bij een stoplicht zelf verder te rijden. Maar omdat ik geen rijbewijs heb doe ik het niet.
Het tochtje kost 26 euro en als ik hem 30 euro geef en een kleine fooi voorstel blijkt hij "toevallig" in het geheel geen wisselgeld te hebben.  Dus wordt de fooi groter en verbleekt zijn visie op oplichting behoorlijk.  Maar gelukkig ben ik er nu wel, slechts enkele minuten te laat en een klein avontuur rijker. 
Dan maar eens de ronde langs de borden na de maar al te bekende Londoner opening op het bord te hebben gesmeten. . Ik kijk eens rond waar te beginnen en zie nu pas goed dat rechts van mijn 5e bord  maar liefst 3 invallers de vaste spelers Nagib Zafari , Alexandr Sahakian en Jan Blaak moeten doen vergeten.
Qua gemiddelde rating is het gemis natuurlijk een enorme aderlating. Daarbij heeft De Toren gekozen voor een tactische opstelling, waardoor er aan deze borden slechts 1800+ spelers plaatsnemen. ..Het gemiddeld ratingverschil aan deze drie borden is meer dan 250 ELO-punten! Daarom begint mijn ronde vandaag aan bord 8, waar Sjef van de List die al eerder is ingevallen met zwart in een Franse Ruilvariant zit.  Dan naar bord 7 waar debutant  Jos Landsheer met wit een c3-Siciliaan neerzet: het spel opent zich razendsnel en is ingewikkeld.  Naast me zit Gerrit Ruegebrink die het klappen van de zweep als invaller en ooit ook basisspeler van het 1e wel kent. Hij zet met zwart een oerdegelijke Caro-Kann voor, waarin zijn mooie centrale en onverjaagbare paard opvalt.
Aan mijn bord is de stelling zo bekend, dat ik gelijk een zet kan doen en dan verder kan wandelen naar de topborden. Topscorer Kees Henstra bereikt met zwart door zorgvuldig spel een ongeveer gelijke stelling tegen de Panov-aanval in de Caro-Kann. Zijn tegenstander Karl Denys ken ik van het Voorst Open: een goede en creatieve speler!  Willem Oving heeft met wit een partij die me sterk doet denken aan de laatste interne van mijzelf tegen Klaas:  zijn tegenstander start met b6, e6 en Lb7 en zet vervolgens een zesderij-systeem neer.  Willem zwemt in de ruimte en staat optisch echt veel beter.
Dan naar Klaas Hagendijk met zwart aan bord 2. Daar zien we een Koningsgambiet met Le7, waarbij Klaas door het hyperscherpe g5!?! aanstuurt op een Hagendijkse chaos tegen zijn jonge talentvolle opponent, die ook al met succes had deelgenomen aan ons Torenstadtoernooi.  Bij Gert-Jan Ludden aan het eerste bord zien we een Benoni: het lijkt me een kolfje naar de hand van onze positioneel ijzersterke kopman...
Na ruim twee uur spelen komt er meer tekening in de strijd. De eerste beslissing valt bij Jos aan bord 7: een enge gevorderde zwarte vrijpion op de a-lijn en een zwakke onderste rij van Jos leiden tot een kleine combinatie die beslissend blijkt: jammer, maar een goed opgezette partij van Jos. Bij Gerrit aan 6 is er ook iets aan de hand: hij geeft een vorkje met zijn prachtpaard en kan een volle kwaliteit winnen.  Maar waarschijnlijk terecht bedenkt hij zich en zet zijn superpaard terug in de stal in plaats van griezelige tegenkansen toe te staan.
Even later is het over en uit bij Gert-Jan aan bord 1: zijn tegenstander die nog aardig had geopend, gaat door simpel stukverlies ten gronde: het ratingverschil was hier dan ook erg groot.  Bij Klaas is het nog steeds een onbegrijpelijk geheel: hij staat een stuk voor, maar zijn koning en een zwakke loper zijn in groot gevaar.  Dan wordt het remise naast hem aan bord 3, waar Willem Oving zijn ruimtevoordeel is kwijtgeraakt en zijn tegenstander terug in de partij is gekomen.  Het staat nu 1.5 - 1.5.  Aan mijn bord heb ik ruimtewinst en grote druk tegen de zwakke e-pion van mijn tegenstander, maar ik zie niet goed hoe er echt doorheen te komen. Dat lukt beter naast me aan bord 4, waar Kees Henstra de regie heeft gegrepen, veel heeft afgeruild en bij elk 4 pionnen heeft Kees het loperpaar en een actieve koning, waar Karl het met zijn slecht samenwerkende koning, loper en paard moet doen.  Subtiel schuift Kees het potje uit en zo staan we voor het eerst op voorsprong: 2.5 - 1.5.
Het duurt nu lang tot de volgende beslissing valt. Die is bij Klaas: hij blijft niet alleen op de been, maar doet dat met een fors surplus aan materiaal: een heerlijke partij!

Naast me zit Gerrit die het uiterst strak heeft gespeeld in een bloedeloos eindspelletje met KT pi tegen KT pi. Als de remise een feit is, is er enig vreugdevol vertoon en worden spelers al gefeliciteerd: het is 4 - 2  en we hebben de titel te pakken! Die krijgt nog meer glans als Sjef op net zo'n strakke wijze als Gerrit nog een halfje kan toevoegen. Ondergetekende is als laatste klaar, helaas ben ik van het juiste pad geraakt en in plaats van actief door te zetten met mijn plan ga ik onbelangrijke dingen verdedigen op de damevleugel. Daar wandelt hij binnen en het is ineens gebeurd met me.  Zo is het een knappe 4.5 - 3.5 winst, waarbij een groot compliment aan de invallers op zijn plaats is: zij vormden de sleutel tot de zege! En het bewijst weer eens: een tactische opstelling blijkt vaak ontactisch...(Wij doen het nooit!).
De door Elster Toren uitstekend geleide slotronde wordt afgesloten met de uitreiking van de kampioensbekers en de traditionele groepsfoto.

Dan nog een afsluitend feestdrankje en vrolijk terug naar Zutphen. Die tocht bevalt me veel beter dan het taxiritje. Want in plaats van triest gemopper horen we van Gert-Jan zijn constructieve oplossing voor het Bed, Bad, Brood-probleem waarover het kabinet bijna is gevallen.  Het moet niet op macro-, niet op micro-, maar op meso-niveau: de provincies kunnen de opvang het best coördineren: er is geld, er zijn beperkte andere taken en er is vaak meer politieke eenheid dan in de andere bestuurslagen...Gert-Jan is iets te direct en slagvaardig om zelf de stroperige politiek in te willen. Maar goed ook, ik zie de slogans al voor me: "Met Ludden moet het lukken" / "Onze Gert-Jan, de man die het kan".
Dan zijn we in Zutphen en kunnen we blij vooruit kijken naar weer een jaartje promotieklasse in het komend seizoen. Of zou het nu langer gaan duren?
Uitslagen met de vaak flink verschillende ratings:

Raimond Vastenhout 1719 Geert-Jan Ludden 2213 0-1
Geert van Hoorn 1777 Klaas Hagendijk 1964 0-1
Jan Willem van Willigen 1799 Willem Oving 1848 ½-½
Karl Denys 1826 Kees Henstra 1869 0-1
Ben McNab 1783 Eric Kloppers 1857 1-0
Ronald Engelen 1869 Gerrit Ruegebrink 1648 ½-½
Frank van Hoorn 1834 Jos Landsheer 1654 1-0
Niels Matser 1843 Sjef van der List 1517 ½-½

Eric Kloppers

You have no rights to post comments

We hebben 119 gasten en geen leden online