Het wil maar niet lukken: Doetinchem - Zutphen 5-3 (uitslagen)

De vijfde ronde gaan we met ons eerste team op bezoek bij Doetinchem.
We spelen in het mooie gebouw ’t Brewinc. Komende dinsdag zullen ons 3e en 4e team eveneens in het zelfde gebouw aantreden.

 Na een uur spelen:
De tegenstander van Gert-Jan verdedigt zich met het  “Konings-Indisch”, met overgang naar de “Grünfeld” , met klein voordeel voor wit. Ik beantwoord het “Weens” met 2…Pf6 waarna een “Vier Paardenspel ontstaat. Het spel staat gelijk. Alexandr heeft “vier op een rij” op de Dame vleugel, na de “Hollandse verdediging” van zijn opponent en staat prettig. Ook Kees bedient zich met “Hollands”. Wit heeft licht voordeel. Teun speelt een “Dame Pionspel” met Lg5. Het staat gelijk. René speelt zijn geliefde “Pirc”. Wit verzuimt een paar keer voordeel te pakken, waarna het spel in evenwicht is. Jos probeert het pion offer van zwart in de “Scandinaviër”  met 2…Pf6 met 3.c4 te dekken. Deze variant staat als minder goed voor wit bekent. Op de 13e zet verliest wit stuk. Een half uur later kon wit opgeven (1-0). Sjef kwam goed uit de start blokken en staat goed.

De partij van Gert-Jan verloopt voorspoedig. Zwart ruilt verkeerd en wit verkrijgt met de Dame de diagonaal a1-h8, waarna de zwarte koningsstelling snel instort  (1-1). René overziet een centrum doorbraak, verliest kwaliteit en daarna een stuk en kan opgeven (2-1).

In de promotie klasse spelen we het KNSB tempo:
De speeltijd bedraagt voor elk der spelers 40 zetten in 90 minuten en daarna 30 minuten extra bedenktijd. Bij elke zet vanaf de start krijgt elk der spelers 30 seconden extra bedenktijd.

Rond de tijdcontrole van 40 zetten gaat het mis:
In tijdnood overzie ik pion verlies, maar kreeg hierdoor actief spel en wist de remise haven te bereiken (2,5-1,5). Sjef verzuimt de partij in zijn voordeel te beslissen. In tijdnood blundert hij stuk weg en geeft op (3,5-1,5). Na een laveer partij heeft Teun nog 20 seconden voor 3 zetten. Betoverd door de stelling gaat hij door zijn vlag (4,5-1,5).

Kees weet de Damevleugel op slot te houden en kan ongestoord een koningsaanval beginnen. In moeilijk stand probeert wit een desperado zet en moet daarna snel opgeven (4,5-2,5).

Alexandr loopt vast op de Damevleugel, terwijl zwart initiatief heeft op de koningsvleugel. Wit offert een stuk voor 2 pionnen en krijgt kansen, staat zelfs na een fout van zwart gewonnen. Het is een spannend schouwspel. Op de foto na de 68e zet heeft wit 20 minuten en zwart 4! De stelling  is verloren voor wit. Na  68...Lxb4 69.Kxb4 Kb8 komt wit in zetdwang. Zwart speelt 68…Pc8 en na zet 76 werd tot remise besloten in een overigens nog steeds gewonnen stelling voor zwart (5-3).

Klaas

You have no rights to post comments

We hebben 203 gasten en geen leden online