Zutphen 1 succesvol in Veenendaal

Basisspelers scoren 100%, enthousiaste invallers inspireren.
Op naar Mook met politiekcultuurhistorische bagage.

De match van vandaag zal met maar liefst 4 invallers plaatsvinden, waaronder 2 debutanten die het in de interne voortreffelijk doen: Ruud Hoenderbos en Arthur Arakelyan. Maar ook Levon Sahakian is weer eens in ons eerste actief en onze ervaren ex-voorzitter Kees Henstra completeert het kwartet invallers. De tegenstander mag niet onderschat worden, want Veenendaal heeft een op papier prima team dat dit seizoen de pech heeft om nogal eens met minimale cijfers te verliezen.

Na een goed verlopen reis komen we aan in de sporthal midden in het uitgestrekte Veenendaal en worden we hartelijk welkom geheten. De wedstrijd is niet om des keizers baard, want wij zijn nog niet helemaal veilig en Veenendaal kan de punten helemaal goed gebruiken om met een gerust gevoel de slotronde in te gaan. Dat evenement gaat tot mijn vreugde plaatsvinden te Mook, waarover ik eerder heb bericht wegens de problemen met de griffie op het gemeentehuis in het strijdlustige dorp aan de heide. Hoe zou het er nu voor staan in het dorp dat heel Nederland kent van maar 1 slagje?

Er doen daar maar liefst 5 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en hier zijn alle kandidaten. Opvallend vind ik de alert ogende en niet gemuilkorfde wolf, hij lijkt me de gedreven lijsttrekker met Russische roots van de DGP, uiteraard lijst 1: Doorbijtende Griffiers Partij. Een hongerige maar ook wat dogmatische club die de tanden in Mook zal zetten en alle puzzelstukjes moeiteloos zal ontleden tot op het bot. Wat is het in Zutphen dan toch een matte boel met kandidaten als onze Paul Ham die gewoon aardig glimlachen bij elk dilemma...

Maar wat is er dan precies gebeurd in 1574? Want nu we er toch heen gaan, kan een beetje cultuur-historisch besef geen kwaad...Ik baseer mij op de geweldige boekenserie van weerhistoricus Jan Buisman: "Duizend Jaar Weer Wind en Water in de Lage Landen". En citeer uit blz. 694 van deel 3:

In maart en april trekt Lodewijk langzaam op de oostelijke oevers van de Maas over modderige wegen langs Roermond en Venlo naar het noorden tot de omgeving van Mook. Willem van Oranje wacht hem met 6000 man op in de Bommelerwaard, samen zal men naar Leiden trekken om de stad te ontzetten. Lodewijk is onkundig van het feit dat de Spanjaarden inmiddels een parallelle beweging uitvoeren op de westoever en via een pontonbrug bij Grave de rivier oversteken. Op 14 april treffen de twee legers elkaar op de Mookerhei. De Spanjaarden opereren vanuit een comfortabele, gunstig gekozen positie en hebben weinig moeite met de slecht gedisciplineerde en verraste troepen van Lodewijk. Die slaan weldra onder geroep van "Geld, geld!" op de vlucht. Zowel Lodewijk (36) als Hendrik (23) sneuvelt.

Dat is dus bepaald geen succesverhaal, geen wonder dat Mook nog met een identiteitsvraagstuk worstelt...In oktober van 1574 zal Leiden eindelijk ontzet worden nadat 1/3 van de bevolking daar is overleden. Daar hebben we nog steeds een vrolijk feest en een bijbehorend Noteboom-schaaktoernooi aan te danken, waar onze oud-Leidenaar Klaas Hagendijk steevast aan meedoet! Nu genoeg over Mook, volgende keer komen we met een live-verslag uit het illustere dorp!

De ronde langs de borden laat zien dat Klaas Hagendijk aan bord 1 een Caro-Kann logisch aanpakt en dat Nagib op 2 met zwart in een Franse doorschuiver op zijn gemak is. Aan mijn bord 3 geen Londoner, want zwart speelt via 1 d4 Pf6; 2 Pf3 c5 3 d5....een oude Benoni, Schmidt variant,  maar ik zet dan mijn c -pion altijd op c3 ipv c4. Bij Levon aan bord 4 is er nog weinig aan de hand. Kees Henstra speelt aan bord 5 zijn bekende Bird-opening en aan de bar vertrouwt hij me toe best tevreden te zijn met zijn actieve stelling. Bij Ruud Hoenderbos is er een Reti-opening en Arthur Arakelyan zit met wit net als ik in een Benoni, maar hier wel met de gewone zet c4. En bij Sjef is er een Franse verdediging, later zal Sjef vertellen dat hij goed voorbereid was op de variant die wit kiest.

Na anderhalf uur is er nog maar weinig tekening in de match. Alleen Klaas staat prima, want hij heeft niet alleen een pion gewonnen, maar is via een enorme ruil ook strak naar een toreneindspel gegaan, waarin zijn tegenstander tot mijn verbazing de torens er even later af laat ruilen. En een pionneneindspel met een pluspion bij veel aanwezige pionnen is vrijwel altijd gewonnen! Aan mijn bord is er juist pionverlies, maar als ik snel actief kan worden op de koningsvleugel is compensatie mogelijk. Aan alle andere borden is er vooral evenwicht.

De eerste die na ruim 2 uur spelen klaar is, is Ruud. Hij heeft helaas verloren na een iets te voortvarende aanpak. Klaas maakt de stand weer gelijk, hij speelt het secuur en het eindspel wint inderdaad ook bij goed tegenspel van zwart in alle varianten. Even later schrik ik op van Levon naast me: hij beukt de klok bijna doormidden en verklaart zich: "Ik had nog maar 1 seconde over..."

Vervolgens ga ik niet meer langs de borden, want mijn partij vergt alle aandacht: ik kom inderdaad tot een actie, die na de door mijn tegenstander gemiste zet 33 g6+ leidt tot het terugwinnen van de pion in een prachtstelling. Maar zwart is niet geheel zonder dreigingen en met nog een minuut of 2 op de klok lukt het me gelukkig om af te wikkelen naar een eindspel met een paard meer en dat wint vlot.

Dat blijkt genoeg voor de zege, want Nagib heeft met mooi stukkenspel naast me fraai gewonnen, net als Sjef in een hyperscherpe aanvalspartij met f2 als groot doel. En Kees heeft remise genomen toen de stelling wat vervlakte. Levon is op een gegeven moment toch door zijn vlag gegaan in een moeilijke stelling met veel lopers. En Arthur had eerst een aardige positie, maar beide spelers hebben volgens Sjef die er naast zat in het middenspel op tactisch gebied bepaald niet alles gezien. Tenslotte kwam Arthur een toren achter.

Ondanks het feit dat de invallers slechts via Kees een halfje hebben gescoord, hebben zij bijgedragen aan het eindresultaat en de teamsfeer. Hoezo? Hun druk heeft mijn tegenstander en die van Nagib er wellicht van weerhouden om een keer remise aan te bieden rond het omslagpunt in de stellingen. En zij volgden de resterende partijen met belangstelling en dat inspireert. Het is voor de debutanten ook leerzaam om op dit niveau eens een externe partij te spelen. De knappe zege maakt een zorgeloze Moker slotronde mogelijk, maar met 7 uit 6 doen we voor de titel niet mee dit seizoen.

Eric Kloppers

klasse 1B; Ronde: 6; Datum: Donderdag 8-3-2018
  Veenendaal 1     Zutphen 1    
1. Loonstra,A.(Arjen) 1917   Hagendijk,K.(Klaas) 1984 0 - 1
2. Don,H.(Henk) 1944   Zafari,N.(Nagib) 1890 0 - 1
3. Chatinier du,A.L.(Gunie) 1928   Kloppers,E.(Eric) 1778 0 - 1
4. Bodegraven van,J.(Jan) 1841   Sahakian,L.(Levon)   1 - 0
5. Brink van den,J.H.(Johan) 1896   Henstra,C.C.(Kees) 1898 ½ - ½
6. Groote de,L.A.(Luc) 1786   Hoenderdos,R.(Ruud)   1 - 0
7. Bulthuis,G.J.(Gerard) 1655   Arakelyan,A.G.(Arthur) 1664 1 - 0
8. Dik,P.E.(Pim) 1784   List van der,S.(Sjef) 1690 0 - 1

 

You have no rights to post comments

We hebben 433 gasten en geen leden online