Feest der invallers

Een nadeel van de viertallencompetitie is wel dat er maar weinig verschillende uitslagen mogelijk zijn en dat het dus veel meer dan in de achttallencompetitie voorkomt dat een wedstrijd uiteindelijk in gelijkspel eindigt. En dat is altijd een beetje saai…

Daar staat tegenover dat je tegen ieder team twee keer speelt en dat geeft er toch wel wat extra sjeu aan.

Nadat ons 1e viertal vorige week met een gelijkspel redelijk revanche had genomen tegen De Toren (van wie we in de eerste wedstrijd met ruime cijfers verloren hadden) kregen we afgelopen maandag het team van Rokade op bezoek. Die hadden we bij onze vorige ontmoeting met 3-1 verslagen dus die kwamen nu wat punten terughalen. Gelukkig hadden ze maar liefst 2 invallers en wij maar 1 (René was ziek) kropen we onbevreesd achter het bord.

Van een leien dakje ging het echter niet. Ik kreeg van mijn tegenstander iets raars voorgeschoteld dat hij achteraf het 1 april-gambiet noemde. De grap was waarschijnlijk dat het een gambiet was zonder dat er materiaal geofferd werd… In plaats daarvan was hij het die vrij eenvoudig een centrumpion won (mental note voor mezelf: als iets 2x aangevallen staat, moet je zorgen dat het ook 2x gedekt staat) en ontstond er op het bord een stelling die al net zo verstopt was als binnen in mijn hoofd.

Terwijl de ellende aan mijn bord alleen maar toenam, verraste Sjef me met een vraag of hij remise mocht aanbieden. Dat mocht, want invaller Gerrit had 2 mooie pionnen in het centrum en Arthurs stelling zag er ook hoopgevend uit, dus ik had al 2.5 punt in het vizier. Mijn hart veerde op toen ook mijn tegenstander in conclaaf ging met zijn teamleider over een remiseaanbod, maar ondanks enthousiasme aanmoedigingen van mijn kant kwam het er toch niet van. Weer in een 1 aprilgrap getrapt…

Nadat Gerrit gewonnen had (bravo Gerrit!) en Arthur met remise genoegen had moeten nemen (achteraf hoorde ik dat hij dicht bij de winst was geweest, maar uiteindelijk zijn toevlucht had moeten nemen tot eeuwig schaak om aan verlies te ontsnappen) kwam ook het drama aan mijn bord tot een droevig einde. Omdat ook mijn tegenstander een invaller was waren het dus de invallers die met het volle punt naar huis gingen.

Dus eindigde ook deze wedstrijd in 2-2 en kreeg Rokade haar toch wel welverdiende revanche. In de laatste ronde op 13 mei ontvangen we het team van Lochem. Dat wordt een echte Lochemse avond in Zutphen, want ook ons 2e viertal speelt dan tegen een Lochems viertal. De stand in onze poule biedt nog enig uitzicht op het kampioenschap: dan moeten in ieder geval De Toren en Rokade in hun onderlinge wedstrijd gelijkspelen en moeten wij met minimaal 3-1 van Lochem winnen (Lochem kan in dat geval trouwens ook nog kampioen worden: dan moeten ze met 4-0 van ons winnen, maar dat gaat natuurlijk nooooit gebeuren!).

Hopelijk wordt vrijdag als onze achttallen spelen ook een feest der invallers!

Jos Landsheer

S.G. Zutphen 1 S.V. Rokade 1    
Arakelyan, A.G. (Arthur) 1679 Marneth, M. (Maarten) 1748 z-w ½ - ½
Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1655 Koster, G.W. (Geert) 1634 w-z 1 - 0
List van der, J.M. (Sjef) 1628 Noord van, L.F.M. (Leo) 1558 z-w ½ - ½
Landsheer, J. (Jos) 1653 Rijntjes, P.J.M. (Peter) 1481 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1654 Gemiddelde Rating: 1605   2 - 2

We hebben 194 gasten en geen leden online