Zutphen 1 verdwaalt niet op, maar na de Veluwe in duister Zutphen...

VSG 1 - Zutphen 1  5-3

Vanaf de Waterkracht is het vertrek naar Ermelo en inderdaad, de kracht van het water blijkt enorm, want het regent onderweg pijpenstelen...

Het verhindert niet dat we met dank aan de Tomtom op tijd arriveren in de gezellige en ruime (!) accommodatie van VSG. We zijn vandaag door het gemis van Gert-Jan Ludden en de zieke Otto Wilgenhof wel wat ratingpunten minder dan de tegenstander, maar met de altijd scorende invallers Gerrit Ruegebrink en René Meijer kunnen we met vertrouwen starten. Sjef van der List is nog bij de bar om een consumptie voor zijn jeugdige tegenstander te halen, als de wedstrijdleider de match opent met het heerlijke cliché "We gaan ervoor!". De kleine schurk aan bord 8 gaat er zeker vol voor; zet kwiek de klok aan en als Sjef even later met de lekkernijen binnenkomt ziet hij tot zijn verbijstering dat de klok al loopt. Nu houdt Sjef van fatsoen en hij roept daarom luidkeels om de wedstrijdleider, die natuurlijk niets anders kan dan te zeggen dat de jongeman geheel volgens de reglementen heeft gehandeld. Mokkend berust onze Sjef in de situatie en de sfeer is direct lekker scherp...

Nu is de lezer van mij een heldere opbouw met veel rondwandelingen gewend, maar ach, hoe anders zal dat vandaag zijn. Mijn tegenstander heeft het eerste drankje nog niet op, of hij gaat in de fout en geeft een pion weg, waarbij mijn dame ook nog vervaarlijk dicht bij zijn koning opduikt. Hij kan natuurlijk niets anders dan hyper scherp voort te zetten en dat doet hij ook. Een vreselijk gecompliceerde en open partij (waarbij ik spijt heb nooit gerokeerd te hebben) is het gevolg en het draait al snel niet zozeer om het pionnetje meer. Zelfs wordt de stelling zo bizar scherp, dat mijn opponent met een gerust geweten met 19 ...e6! een volle toren kan laten instaan, ondanks dat het slaan met schaak zal gebeuren.  Iets later meen ik een andere toren van hem in te sluiten met de vreselijke fout 21 e5?? ...Tf5! is het ontnuchterende antwoord en nadien kom ik er niet meer aan te pas.

Wat heb ik dan nog wel kunnen zien en horen? Dat na de opening veel stellingen mooi in balans zijn. Dat geldt voor Sjef van der List aan 8 en Arthur Arakelyan aan 7 en zeker voor Gerrit Ruegebrink aan 6, die al vlak na de opening een remiseaanbod krijgt. Hij neemt het aan, staat wel ietsje beter. Maar met zwart in het 1e is het een logisch besluit en hij kan zich zodoende ook sparen voor de altijd veeleisende terugreis.... Aan bord 4 is René Meijer zoals altijd lekker actief bezig richting de witte koning. Als hij zijn dame erbij kan halen lijkt het me niet te keepen voor de VSG-er. Willem Oving heeft in een gesloten stelling veel meer ruimte en staat goed. Nagib Zafari en Klaas Hagendijk hebben aan de top borden een evenwichtige stelling en Klaas houdt zich heden goed aan zijn voornemen om vlot te zetten! 

Het is daarom geen wonder dat veel partijen in remise zullen eindigen: Sjef, Klaas en Nagib voegen zich bij de vreedzame Gerrit met halfjes. Willem speelt op winst, maar met het verkeerde plan en als hij dat zelf al enigszins beseft biedt hij remise aan. Maar zijn tegenstander heeft ook gevoel voor humor en zegt: "Remise? komt er wel wat benauwd uit hoor Willem...!" Even later hoor ik de van Willem maar al te bekende tekst:"Wat een ellende" en weer heeft hij een mooi opgebouwde partij niet kunnen afronden. En als even later blijkt dat ook René zijn hand wat heeft overspeeld met net iets te gulle offers moet hij bij gebrek aan spullen zijn Koning ook omleggen. Dan kijken we bij Arthur, die in zijn volstrekt evenwichtig ogende partij toch weer een niet te pareren dreiging heeft weten neer te zetten. Na lang denken rest zijn opponent niets anders dan op te geven.

Zo verliezen we weliswaar met  5-3, maar voor hetzelfde geld was de uitslag andersom geweest. 

Dan kunnen we aan de terugreis beginnen in de hagelwitte auto (toch geen Tesla) van Gerrit. Hij laat de Tomtom uit en omdat ik naast hem zit benoemt hij mij tot zijn gids., Nu heb ik zelf auto noch rijbewijs en mijn taak lijkt mij en ook Gerrit daarom pro forma.  

We merken via radio 2 en de mobiel van René dat ook deze schaakavond de Brexit plannen van May zijn gesneuveld. En als we nog voor half één Zutphen binnenrijden kan er weinig meer misgaan. Echter, Gerrit wordt al wat stiller en toert tot mijn schrik de afslag naar Waterkracht  geheel voorbij. Hij slaapt nog net niet, maar is in trance bezig gewoon naar zijn huis in Warnsveld te tuffen! Dus moet ik de Tomtom toch nog even vervangen en zeg: "Eh, Gerrit, waar rijd je heen?". Nu merkt hij ook op dat er nog 3 mensen in de auto zitten die helemaal niet van plan zijn om nog bij hem op visite te gaan. Dus worden we alsnog afgezet en kan Gerrit  zonder ballast naar zijn eega!

Eric Kloppers

Veluws S.G. 1   S.G. Zutphen 1      
Boterenbrood, D.R. (Rob) 1932 Hagendijk, K. (Klaas) 1923 z-w ½ - ½
Lambrechts, J. (Jan) 1941 Zafari, N. (Nagib) 1886 w-z ½ - ½
Westra, S. (Sape) 1844 Oving, W. (Willem) 1847 z-w 1 - 0
Hoop, G.J. (Gerard) 1823 Meijer, R. (René) 1641 w-z 1 - 0
Keijer, E.P. (Ernst) 1874 Kloppers, E. (Eric) 1859 z-w 1 - 0
Setten, D.C. (Dirk) 1651 Ruegebrink, G.J. (Gerrit) 1655 w-z ½ - ½
Graaf, M.D. (Mark) 1794 Arakelyan, A.G. (Arthur) 1679 z-w 0 - 1
Wolters, O.P.D. (Onno) 1584 List, J.M. (Sjef) 1628 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1805 Gemiddelde Rating: 1765   5 - 3

 

You have no rights to post comments

We hebben 55 gasten en geen leden online