OSBO-finale schoolschaken in Zutphen 2014

Zaterdag 29 maart is bij ons op de club de OSBO-finale van het schoolschaken gehouden. De dag stond onder leiding van onze Gerrit Ruegebrink, en het werd uiteindelijk een mooie schaakdag.

18 teams uit heel de OSBO kwamen zaterdag naar Zutphen toe. Hieronder bevond zich ook De Scheperstee uit Warnsveld! Heel bijzonder, want zo vaak komt het niet voor dat en kampioen van Zutphen doordringt tot in de OSBO finale. En nu werd het voor hun dus eigenlijk een thuiswedstrijd!

De eerste ronde wisten de spelers van De Scheperstee soepel te winnen. Helaas lukte het daarna minder goed; uiteindelijk werd het team 17e. Hier en daar werden wat kansjes laten liggen en dat werd meteen afgestraft.

Het niveau lag deze dag dan ook soms erg hoog. Coen Rampen, die de computerverwerking voor zijn rekening nam, zag bijvoorbeeld een kwaliteitsoffer voor afwikkeling naar een gewonnen eindspel! Maar niet iedereen speelde zo goed. Voor sommige kinderen was het een sport om met het Fischer speeltempo (20 minuten p.p.p.p. + 5 seconden per zet) zoveel mogelijk tijd over te houden. Vol trots werd dan ook aan teamgenoten laten zien als het weer gelukt was op 21 minuten te eindigen!

Dit alles zorgde ervoor dat het gros van de spelers elke ronde al ruim voor tijd klaar was. Gelukkig was het een heel erg zonnige en warme dag, en kon iedereen lekker naar buiten om rond te rennen of te voetballen.

Tussendoor kwam ook nog Omroep Gelderland langs voor een nieuwsreportage! De video-opnamen verschenen dezelfde avond in Gelderland Vandaag. Ook De Stentor berichtte over het toernooi. Zie onderaan dit artikel de links.

Toen na 7 ronden het toernooi gespeeld was, was er een school de duidelijke winnaar: de Montessorischool uit Westervoort. Zij plaatsten zich voor de Nederlandse kampioenschappen samen met de nummers 2 t/m 4: De Kastanjepoort uit Erichem, de St. Alexanderschool uit Bennekom en De Wegwijzer uit Apeldoorn.

Bij de prijsuitreiking werden er prijsjes verloot onder degenen die de 4 prijspuzzels goed hadden weten op te lossen. Hierna kregen de teams herinneringsvaantjes en voor de top 5 waren er medailles en een beker.

Al met al is het toernooi goed verlopen. Er werd sportief en goed geschaakt en er was genoeg tijd om even bij te komen tussen de ronden. Hopelijk zien we volgend jaar weer een team uit Zutphen of Warnsveld in de finale terug en doen we dan meer mee voor de topplaatsen!