Volle bak met IJSCO toernooi

Het jaarlijkse IJSCO toernooi van onze club zit er weer op! Het was afgelopen zaterdag een enerverende gebeurtenis met een recordaantal van 80 deelnemers. Daarvan waren er maar liefst 12 van onze club en ook dat is een nieuw record (het oude dateert van vorig jaar toen er 8 meededen)! (uitslagen)(puzzels)

Wijkcentrum Waterkracht was dan ook afgeladen vol met spelers en ouders/begeleiders uit heel Gelderland en Overijssel (er was zelfs een speler uit Groningen). Het werd een middag met tijdens de ronden veel spanning in de zaal (niet alleen bij de spelers maar natuurlijk ook bij ouders en begeleiders), die werd afgewisseld met ontspanning in de hal: het tafelvoetspel was erg in trek, er werd tikkertje gespeeld op het pleintje voor Waterkracht en ook binnen werden spelletjes gedaan of gewoon gerelaxt (de echte diehards deden natuurlijk snelschaakpotjes), kortom: een gezellige sfeer.

Hotspot Hutspot had voor de gelegenheid een team van maar liefst acht personen (vijf in de keuken en drie achter de bar) op de been gebracht dat bijzondere hapjes en drankjes verzorgde. Ook het traditionele IJSCO-ijs was in eigen keuken vervaardigd! De organisatie van het schaken zelf was in handen van de begeleiders van de jeugdafdeling, aangevuld met enkele leden van de volwassenenafdeling.

Na zeven ronden intensief spelen waren rondom 5 uur alle uitslagen bekend en kon de prijsuitreiking plaatsvinden. Het toernooi werd gewonnen door Hidde Knippenberg van SV P.I.O.N. uit Groesbeek. Hij stond in de hoogste groep alleen remise af aan Abel Hogenhout en Sean Fanseda en kwam daarmee tot een score van 6 uit 7. De tweede plaats ging naar Cecilia Pereira Garza van het Nijmeegse SMB met 5,5 punt. Onze eigen Sean Fanseda werd derde. Hij had evenveel punten als Cecilia maar verloor de onderlinge partij. Gefeliciteerd Sean! Ook Wester Velzel speelde in de hoogste groep. Hij eindigde als zevende met slechts 1 punt. Dat is echter een wat vertekende score want hij gaf steeds prima partij. Helaas trok hij in deze zware groep echter steeds net aan het kortste eind... Opvallend trouwens dat er in de hoogste groep drie meisjes meededen: dat geeft weer eens aan dat schaken toch echt geen jongenssport is!

In de B-groep had Stijn Post het eveneens zwaar. Hij kwam eigenlijk pas in de tweede toernooihelft op gang en scoorde daarin zijn 2 punten (kwam misschien door het ijs in de pauze).

Bij Emmanuel Klein-Goldewijk in groep D was het resultaat ook 2 punten maar die werden al voor de pauze geproduceerd (bij hem werkte het ijs misschien niet zo goed...).

Groep G had een hoog SV Zutphen-gehalte. Het was dan ook een Zutphenees die won: Tim Biljardt! Hij eindigde met de uitstekende score van 5 uit 7 en werd zodoende de enige Zutphense groepswinnaar. Een prestatie van formaat, Tim!!! Jeroen Rouweler eindigde in deze groep als gedeeld 3e (maar liefst drie spelers met ieder 4 punten deelden deze plaats) en Fynn Lieon als laatste. Na de prijsuitreiking bleek dat Elmar de Groot ook recht had op de 3e prijs. Zij krijgt de prijs alsnog toegestuurd.

In groep H wist Ruud Geelen zich met 3,5 punt goed in de middenmoot te handhaven. Een uitstekend resultaat omdat hij nog niet zolang op de club schaakt en zonder twijfel stijgt hij binnen de kortste keren nog in speelsterkte.

Yousef Cherqaoui speelde in groep I en deed het daar uitstekend. Aan het begin van de laatste ronde stond hij samen met Boyd Leenen, zijn tegenstander, op de gedeelde eerste plaats en moesten ze het samen uitvechten. Daarbij bleek Boyd net iets sterker en hij won dan ook. Maar Yousef eindigde op een heel mooie 2e plaats!

In groep J werd onze club vertegenwoordigd door Jens Otten, Camiel Bogaard en Jasmijn Sterkeboer. Deze groep was onverwacht sterk en dat was eigenlijk pech voor onze spelers die daardoor niet verder wisten te komen dan de tweede helft van de ranglijst: Jens behaalde 2,5 punt (waarvan 2x doordat zijn tegenstander hem pat zette; dat zijn altijd extra-leuke halfjes;-), Camiel 1,5 en Jasmijn 0. Dat is natuurlijk wel een teleurstelling, maar gelukkig zijn dit spelers die niet malen om een beetje tegenslag. Die doen de volgende keer natuurlijk gewoon weer mee en spelen dan de sterren van de hemel!

Het volgende IJscotoernooi is op zaterdag 1 december in Zwolle. Als je de smaak te pakken hebt gekregen: houd die datum dan vrij! Binnenkort hierover meer info...

Jos Landsheer

You have no rights to post comments

We hebben 27 gasten en geen leden online