Oscar Zecha wint IJSCO Zutphen

De achtjarige Oscar Zecha heeft afgelopen zaterdag het 8e Zutphense IJSCO-toernooi gewonnen. De 2e plaats was voor Bram Zaalmink en de 3e voor Yossef Alhasan. (uitslagen) (puzzels) (foto's)

De beslissing viel pas in de laatste ronde. Bij het ingaan daarvan stonden Oscar en Bram beiden op 5 punten, terwijl Yossef daar slechts een halfje achter stond. Niemand van hen mocht dus een steekje laten vallen. En dat gebeurde ook niet. Daardoor besliste het onderling resultaat van de wedstrijd tussen Oscar en Bram wie kampioen zou worden. En die was gewonnen door Oscar. Gefeliciteerd! Daarmee is Oscar waarschijnlijk ook de jongste winnaar van het toernooi die we tot dusverre gehad hebben!

In de B-groep gingen de bekers naar Fleur Westerhof, Reiko Dirksen en Tobias van Lieshout. Hier begon Fleur de laatste ronde met 6 uit 6 en een vol punt voorsprong op Reiko. Met een remise stelde ze de eindwinst veilig. Volgend jaar zien we haar waarschijnlijk wel terug in de hoogste groep!

Jonas Wielaard won de C-groep, voor Bowe Horjus (de beste Zutphenees!) en Floris Arentsen. Stephanie de Jong (ook van SG Zutphen) werd 5e. In deze groep vielen veel reglementaire uitslagen omdat twee deelnemers voortijdig uitvielen.

In groep D waren de krachtsverschillen erg gering. Zo zat er tussen de uiteindelijke nummer 2 en de nummer 7 maar 1 punt! Winnaar werd Yi Min Huang, voor Lars van Workum en Matthijs Brons. Van onze club werd Lucas Thijs 6e, Dylan Vening 7e (beiden kwamen dus dat ene punt tekort kwam om in de prijzen te vallen!) en Tim Biljardt 8e.

Groep E bestond uit 9 deelnemers. Daarom moesten er ook 9 ronden gespeeld worden en was het speeltempo dus noodgedwongen wat korter dan bij de andere groepen. De deelnemers klaagden echter niet en speelden naar hartenlust. Ook hier was het een behoorlijk grote groep die tot het laatst vocht voor de prijzen. Uiteindelijk werd Jesse Frederiks 1e voor Ruud Geelen (SG Zutphen); beide hadden 7 punten, maar de overwinning van Jesse op Ruud besliste over de grootte van de bekers; 3e werd Qi Xuan Wessel (ook SG Zutphen); hij had evenveel punten als clubgenoot Jeroen Rouweler, maar omdat Qi Xuan de onderlinge partij gewonnen had mocht hij de beker mee en krijgt Jeroen bij deze alleen maar een eervolle vermelding. In deze groep deden behalve Ruud, Qi Xuan en Ruud nog meer spelers mee van onze club: Yousef Cherqaoui werd 7e en Camiel Bogaard 8e. 

Het was een wat vreemd toernooi. Het begon er al mee dat we maar 41 deelnemers hadden, dus de helft van de 80 die we vorig jaar hadden. Misschien reed de intocht van de Sint in Apeldoorn ons in de wielen; misschien was het iets anders. We gaan het proberen uit te zoeken. Verder was het behoorlijk schrikken toen Gerrit, een van onze tafelleiders, een kwartier voor aanvang van het toernooi plotseling onwel werd en in allerijl naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Gelukkig is hij daar in goede handen en het lijkt nu goed te gaan met hem. Desondanks was het zoals gewoonlijk weer een leuk toernooi waarbij alle kinderen een spannende schaakmiddag hadden. Dank aan de tafelleiders en de wedstrijdleiding die hun vrije middag opofferden om de boel in goede banen leidden en aan de crew van Eetlokaal Waterkracht die met lekkere broodjes en wraps de inwendige mens verzorgden. En natuurlijk aan de kinderen zelf die mooie partijen op het bord brachten, blije winnaars en sportieve verliezers waren!

Jos Landsheer

 

We hebben 148 gasten en geen leden online