Zutphense schakers actief bij zomerschaak (1)

Nu weinig verrassingen
In deze woelige zomer van 2014 met veel zinloos oorlogsgeweld en bijbehorend leed is het beoefenen van een spelletje schaak zo ongeveer de meest vredige sublimatie van de vreemde menselijke driften tot vernietiging van de eigen soort…
Zoals gebruikelijk volgt een overzicht van onze helden op vreemde bodem, hopelijk ben ik enigszins compleet; vorig jaar had ik Sjef geheel gemist, terwijl hij juist zo goed had gepresteerd…Ja, in die mooie zomer van 2013 won ex-lid Etienne Goudriaan zelfs het Science Park Amsterdam – een topprestatie en reden voor De Stentor om hem eens goed te portretteren.

Dus eerst maar eens een blik werpen op de versie 2014 van dit toernooi. Etienne verdedigde zijn titel,  maar zijn vorm bleek miserabel en met een schamele 4.5 uit 9 werd hij 41e  met een TPR van 2024, bijna 400 punten onder zijn echte rating…
Het 5-rondig Bilderbergtoernooi voor senioren en veteranen in Oosterbeek kende maar 1 Zutphense deelnemer: Sjef van der List scoorde er 2 uit 5 in groep 8.
Natuurlijk togen Klaas Hagendijk en Olav Wilgenhof traditiegetrouw richting Gent, waar ook de Lochemse voorzitter Maria Dolphijn – bekend van onze snelschaaktoernooien in juni van de partij was. Tussen de Gentse feesten werd er behoorlijk geschaakt; Klaas scoorde een mooie 5.5 uit 9 met een TPR van 2018, dat was wel wat onder zijn Fide-rating van maar liefst 2067. Olav kwam tot 4 punten, maar dankzij een goede tegenstand was zijn TPR 1787, wat zijn rating van 1732 wat zal doen stijgen! Maria behaalde 2.5 punt en haar TPR van 1300 was ruim onder haar 1377 rating.

zie: Dirty chess tricks to win fast 4 (2 Knights Attack -- Caro-Kann)

In Dieren is het bij het open NK voor mij gebruikelijk om een dag te gaan kijken en dan verslag te doen, maar het viel precies in onze vakantie naar Jersey, waar het bij gemiddeld 26 graden en prachtige baaien prima toeven was! Dus komt de info van de site: Etienne herpakte zich na het ellendige toernooi in Amsterdam enigszins: hij behaalde 5.5 uit 9, maar leverde met een TPR van 2364 wel weer wat puntjes in. Otto Wilgenhof speelde gewoontegetrouw ook mee in de hoofdgroep, maar met 3 uit 9 (zonder remises) en een TPR van 1985 bij een rating van 2217 was het beslist niet het toernooi van zijn leven...
Nagib Zafari speelde in groep A en deed dat prima: 5.5 uit 9 en een TPR van 1938 tonen aan dat hij vanuit zijn nieuwe thuisbasis in Apeldoorn weer helemaal op de weg terug is!  In groep B voor het eerst in jaren geen Frank Posthuma, maar wel een mooi optreden van ons oud-lid Tom Molewijk (“Chess is life”!) met 6 uit 9 en een TPR van 1786 bij een gestaag stijgende rating van intussen al 1747. Jos Landsheer deed net als vorig jaar lekker mee in de middenmoot met 4.5 punt. Alleen was zijn tegenstand kennelijk matig, want een TPR van 1558 bij zijn rating van 1710 viel dan beslist tegen.
Chris Rindertsma deed mee in het 6-rondig toernooi en kwam tot 3 punten, maar zijn tegenstand was behoorlijk, getuige zijn TPR van 1855: mooi voor het opkrikken van zijn tot 1634  gedevalueerde echte rating.  En onze eerder genoemde Sjef van der List deed mee aan vierkamp 15: met 1 ½ uit 3 werd hij gedeeld 2e.
Op een avond is er in Dieren ook nog een snelschaakevenement, waar het gemiddeld niveau vaak erg hoog is. Nagib reikte na een (te?) sterk gespeelde voorronde tot groep 3 met bijna allemaal 2000+ spelers. Hij werd in de gesloten achtkamp 7e met 2 uit 7.  Willem Oving kwam die dag ook even langs: in groep 5 kwam hij tot 3 punten en een 4e plaats. En Tom ging het allemaal veel te snel: in groep 6 moest hij met 2 uit 7 genoegen nemen met de 7e plaats. Meestal zien we Gerrit Ruegebrink ook schitteren door aanwezigheid, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij in trainingskamp is om na de zomer groots te kunnen uithalen…
Dan is er ook nog het woensdagse zomerschaak in Twello, waar men ex-kampioen Hans de Vos na zijn overlijden dit schaakjaar nu node zal missen. Coen Hilbrink is met 2 uit 4 en een 15e positie van de 27 een leuke middenmoter. En zelf heb ik gisteren net als 2 jaar geleden in Doetinchem een avond meegeschaakt: er is daar een goed bezochte open zomercompetitie op alle zomerse dinsdagavonden: een aanrader! Ik scoorde twee halfjes (je speelt er twee partijen van 45 min p.p. per avond) in leuke partijen.
Eric Kloppers

 

You have no rights to post comments

We hebben 61 gasten en geen leden online