Bekerwinst dankzij ijskoude tijdnoodvirtuoos Klaas Hagendijk

SMB 2 - Zutphen 1    1.5 - 2.5

Omdat de OSBO te maken had met een ongunstig aantal deelnemers, is een voorronde vastgesteld, waarin wij door loting bepaald gaan deelnemen. SMB 2 is de bepaald niet malse tegenstander vandaag en we moeten ook nog uitspelen in het tamelijk verre Nijmegen. Ik moet in de rol van Sint nog en paar cadeautjes kopen bij winkels die in Zutphen niet bestaan en ga dus wat eerder per trein en fiets. Een gemeen ijzeltje maakt er de binnenstadklinkers spekglad en ik zie menig valpartij. Als wij maar niet zullen uitglijden vanavond...

Tot mijn grote verrassing tref ik bij binnenkomst mijn ex-collega Frans,  Anne Baudelot aan in de speelzaal: haar zoontje van 6 schaakt bij SMB en ik tref haar met stap 1 en 2 in de hand, want ze duikt nu zelf ook in het spel!
We gaan van start en in zo'n match aan maar 4 borden weet je dat je rol eens te meer relatief groot kan blijken.
Eerst de openingen maar eens bekijken: Klaas speelt aan 1 met wit tegen een Siciliaan met 4. Dxd4.  Nagib zit in een theoretische variant van de Franse opening: de scherpe stelling is hem op het lijf geschreven. Zelf speel ik aan 3 met wit tegen Hans van Leeuwen, die ik in januari in de gewone OSBO-competitie ook al had ontmoet; toen een nipte winst dankzij tijdvoorsprong. Het Londoner systeem tegen een Konings-Indische opstelling...niet de eerste keer deze herfst! Alexandr zet met zwart een soepel ogende Slavische verdediging neer.
Na enige tijd komt er meer tekening in het spel. Bij Klaas zat er bijna een correct stukoffer in de openingsfase, maar Klaas zag er toch vanaf. Nu zit hij met minder tijd wel in een aardig middenspel met pluspion en vage tegenkansen voor zwart.  Bij Nagib lijkt het lekker soepel te lopen: hij neemt een onverdedigbare pion op de korrel en dringt binnen op de damevleugel. Wel moet hij oppassen voor zijn ook niet al te best beschermde koning. Aan mijn bord sta ik voor een cruciale beslissing: met h5 evt. voorbereid met 0-0-0 een premature Koningsaanval doorzetten, met risico op een fatale tegenactie in het centrum of op de damevleugel, of braaf g5 spelen en zwart meer ingesnoerd houden. Omdat ik de winst in optie 1 maar niet voor me zie en de teamprestatie niet met een goklustige gril wil belasten , kies ik voor de matte variant, die na goed spel van zwart leidt tot een door hem geforceerde zetherhaling (1/2 - 1/2).
We blijven op een gelijke stand staan als de wedstrijden aan bord 2 en 4 vlak na elkaar beslist worden. Nagib wint fraai als hij de dreiging tegen zijn koning geheel heeft weggewerkt en zijn actieve zware stukken de klus afmaken. Maar Alexandr heeft zijn op zich betere stelling echter om zeep  geholpen door een volgorde-fout en hij is er nadien helaas gedecideerd afgezet.
Dus is het nu 1.5 - 1.5 en moet de partij van Klaas de beslissing brengen. Als het daar gelijk wordt, zal een barrage volgen: allemaal aan de bak voor een snelschaakpotje van 5 min. per persoon!
De situatie is als volgt: Klaas heeft nog 1 minuut, zijn tegenstander 15. De voorsprong van Klaas bestaat nog steeds uit dat ene pluspionnetje op de damevleugel: zijn tegenstander heeft nog steeds wat nare dreigingen. Er worden wat zetten gedaan en op een bepaald moment heeft Klaas nog 10 seconden op zijn klok. Nu komen er per zet wel 10 seconden bij, maar voor deze stelling lijkt het me erg aan de krappe kant. Dan biedt zijn opponent met een schuin oog naar de klok remise aan. Hele volksstammen zouden het aanbod hebben omarmd, zo niet Klaas: hij speelt als een ijskonijn gewoon door en doet ook nog een aantal sterke zetten; klimt bovendien in tijd weer naar de 1 minuut. Dan geeft c.q. verliest zijn tegenstander zijn loper voor de mooie tegengift van 3 pionnen.  Nu heeft Klaas dus wel een mooie loper extra (beide spelers hebben nog een toren in het spel) , maar op de damevleugel zijn nu 2 verbonden zwarte vrijpionnen aanwezig.  Klaas blijft goed zetten, maar zijn tegenstander die intussen ook niet veel tijd meer heeft gaat forceren en verliest deze hoopvolle pionnen in een oogwenk. En dan rest slechts opgave en kan Klaas de uitgestoken hand met een brede glimlach aanvaarden: op naar de volgende ronde in januari!
Eric Kloppers

You have no rights to post comments

We hebben 225 gasten en geen leden online