Paul zal op voorhand wellicht niet hebben vertrouwd op een goede afloop, want in een oogwenk stond hij een stuk achter en na twee oogwenken verloor hij de partij. De analyse van de partij heeft langer geduurd dan de partij zelf, mede dankzij toeschouwer en wellicht nieuw lid in spe Ruud Hoenderdos. Ruud is een collega van Paul. Hij bleef tot het eind van de avond alle partijen geïnteresseerd bekijken en gaf meerdere malen blijk van inzicht in het spel te hebben door actief mee te analyseren, hoewel hij 30 jaar niet voor een club geschaakt heeft. Vroeger heeft hij geschaakt bij Theothorne in Dieren en nu speelt hij regelmatig op internet.

Meerdere malen moest er overigens gemaand worden om stilte in acht te nemen zodat de nog schakende partijen hun concentratie voor de moeilijke taak waarmede men belast werd te kunnen blijven opbrengen. Wij hebben de beschikking over een prachtige kantine, waar naar hartenlust en lawaaiig geanalyseerd kan worden en het verzoek aan alle leden is dan ook (wederom) daadwerkelijk gebruik te maken van de kantine, zodat het in de schaakzaal zelf rustig blijft. Zo blijft het ook een levendige bedoeling in de kantine; zoveel bezoekers komen er niet en het barpersoneel heeft er geen enkel bezwaar tegen dat er in de kantine wordt geschaakt. Hebben zij ook een beetje aanspraak. Ik weet uit eigen ervaring dat het erg storend is wanneer er in de schaakzaal geanalyseerd wordt of gepraat wordt dan wel (langdurig) gefluisterd wordt en dat het invloed heeft op het niveau van mijn eigen spel. Maandagavond had Jarmo van de Seijp regelmatig last van rumoer in de zaal. Houd er a.u.b. rekening mee.

Alle witspelers hebben gewonnen behalve Eric Kloppers. Hij moest nog vechten voor remise tegen Chris Rindertsma. Je zou kunnen zeggen dat Chris alleen al om die reden een puike partij heeft gespeeld. Met zwart speelde hij het bekende Wolga gambiet of Benko Gambiet en kwam in het middenspel een pion voor die hij niet meer uit handen gaf. Het bleek echter niet genoeg om een vol punt binnen te halen. Na Dame-ruil ontstond er een eindspel met voor beide partijen twee Paarden en vier tegen drie pionnen. Kennelijk is het zo dat indien beide partijen één Paard hebben, de kansen stijgen voor de partij met een pion meer, maar nu bleek er niet meer dan remise in te zitten voor Chris.

Egbert Talens, tegen Jurrien Schouten, speelde ook een zeer gedegen partij ondanks de kortere bedenktijd. Na de opening had Egbert ruimte voordeel. Ik weet niet uit welke opening de uiteindelijke heksenketel ontstond, maar Egbert wist de partij te winnen. De afloop van de partij heb ik niet gezien, maar Egbert was zichtbaar trots op zijn overwinning. Hij kwam mij nog even persoonlijk melden dat zijn eerste winstpartij van het seizoen een feit was.

Levon Sahakian speelde (wederom met wit) tegen Jan Blaak en stond kort na de opening al een stuk voor. Jan zal waarschijnlijk in een naar openingstruckje zijn getrapt want binnen korte tijd stond Levon een stuk voor tegen een pion. Jan probeerde nog wel enig tegenspel te bieden, maar het mocht niet baten. Levon drukte Jan langzaam maar zeker zeer vakkundig van het bord. Ik heb toch maar eens even geïnformeerd bij Levon of hij niet ook graag extern voor Zutphen wil schaken. Hij kan eigenlijk alleen sporadisch op maandag schaken, echter het 1e team speelt altijd op zaterdag (promotie-klasse) en ik meen begrepen te hebben dat hij het toch wel serieus gaat overwegen. Gewoon doen Levon!

Jos van Lier speelde met zwart tegen Coen Hilbrink. Jos levert inmiddels iedere week zijn partij bij mij in, zodat ik zijn spel van commentaar kan voorzien. Jos speelde een obscure zijvariant van het Engels. Tot de 8e zet ging het eigenlijk prima, maar daarna begon hij onnauwkeurig te spelen. Ook Coen speelde niet steeds de beste zetten en gaf meerdere malen zijn voordeel grotendeels weer weg, maar helaas voor Jos bleef Coen wel beter staan. De zwarte Koningsstelling stond er beroerd bij door een opgesloten Toren op h8. Coen kon door een stukkenmeerderheid en materiaal overwicht uiteindelijk vrij eenvoudig een gewonnen eindspel bereiken. Op het einde zag Jos het helemaal niet meer en liet hij mat in één toe.

Aleksandr Sahakian speelde met wit tegen Zabie Arefie en wist zeer spoedig voordeel te behalen in de opening. Zabie heeft nog niet voldoende kennis en ervaring om Aleksandr serieus tegenspel te kunnen bieden. Voor zover ik begrepen heb komen hij en zijn broer Rabie ook op vrijdag regelmatig langs. Klaas Hagendijk is dan ook in de buurt. Wellicht dat hij de broers van enige strategie en openingskennis kan voorzien in de komende tijd. Het zal het spelniveau van de beide heren aardig op kunnen krikken, schat ik in. Dus Klaas, zet hem op! De beide broers willen ook extern gaan schaken!

Klaas Hagendijk speelde tegen Kees Henstra zijn favoriete (en sterke) Twee Paarden variant in het Caro-Kann.  Deze variant heb ik zelf ook eens in een rapidpartij tegen Kees gespeeld, na 20 minuten een Indische grootmeester te hebben gevolgd op YouTube. (Wellicht is het een idee voor meerdere clubleden om schaakfilmpjes op YouTube eens te bekijken; je leert snel de kneepjes en openingstruckjes begrijpen. Het grote voordeel is dat je direct te zien krijgt hoe een opening eigenlijk werkt en wat de gevolgen zijn voor het vervolg van de partij.) Het idee in deze variant van het Caro-Kann is dat je niet meteen de Damepion opspeelt, maar wel direct de beide Paarden uitrukt naar c3 en f3. Het risico voor zwart op een snelle Koningsaanval door het centrum is groot en je moet continu bedacht zijn op offers op bijvoorbeeld e6. Klaas kwam een pion voor en gaf deze nooit meer weg. Zeer vakkundig en creatief spel van de kant van Klaas.

Jacques Ferfers speelde met wit tegen Jarmo van de Seijp. Jarmo stuitte in het Siciliaans tegen een voor hem onbekende variant: het Morragambiet. Jarmo probeerde een muur te bouwen, waarvan hij hoopte dat Jacques deze niet zou kunnen slopen. De geofferde pion in de opening leverde echter veel ruimte en ontwikkelingsvoordeel op voor wit. Jarmo moest diep in het middenspel de gewonnen pion weer prijsgeven. Het was een ingewikkelde warboel. Jarmo wist in het eindspel een vrije randpion te creëren. Beide partijen moesten steeds beducht zijn voor mat achter de paaltjes. Jarmo speelde zijn a pion waarschijnlijk te vroeg op en moest deze prijsgeven. In het Dame-eindspel had hij een pion minder, maar wist na Dame-ruil waarschijnlijk wel een remisestelling te bereiken. Hij koos echter niet het beste plan, waardoor Jacques uiteindelijk kon promoveren tot Dame.

Nagib Zafari speelde tegen Jos Landsheer een prima partij. Jos liet zich echter niet zomaar inpakken. Ik weet helaas niet meer welke opening er werd gespeeld (Frans?). Vanaf het middenspel heb ik het een beetje gevolgd en ook hier ontstond een gevaarlijk giftige heksenketel! Nagib kon door middel van een schijn Dame-offer een pion winnen tegen een kwaliteit. Wat overbleef: een zeer sterk loperpaar! Toch kon Jos een eindspel bereiken met een pion minder, waar Nagib nog wel de nodige moeite mee had. Nagib is echter niet iemand die zijn verworven voordeel gemakkelijk weer weggeeft en als hij zijn kansen ruikt, grijpt hij die meestal ook wel met beide handen aan. Nagib kon zijn betere stelling in het eindspel volledig uitbuiten en won de partij.

Zelf speelde ik met wit tegen Harry de Rover een ruilvariant in het Schots. Harry speelde de opening een beetje passief waardoor ik enig ruimtevoordeel kreeg. In de opening verzuimde ik een pion te winnen en een paar zetten later nog een keer. Alle zware stukken werden echter geruild, waardoor een eindspel ontstond met voor mij een Loperpaar, voor Harry een Paard en Loper en voor ieder 7 pionnen. Na veel geschuif en pionnenruil op de Koningsvleugel greep Harry zodanig mis, dat ik het voordeel meteen herkende. Hij liet een gaatje vallen voor mijn Koning, zodat ik zijn stelling kon binnendringen, waarna de partij snel werd beslist.
Volgende week  meer!

Vriendelijke schaakgroeten,
Olav Wilgenhof

You have no rights to post comments

We hebben 165 gasten en geen leden online