Egbert Talens vroeg mij nog even hoe de zoon van Aleksandr ook al weer heet (hij herkende hem eerst niet meer door de dracht van een stevig doch zeer verzorgd baardje) en bij het horen van de naam Levon ontsnapte bij hem de “oh ja” kreet en wist hij mij te vertellen dat Levon leeuw betekent in het Armeens. Je snapt dat ik de woorden van zo’n oude en wijze man nooit in twijfel zal trekken en ik moet zeggen dat ik de naam wel bij de betekenis vind passen. Zou hij in de voetsporen van Aronian kunnen treden?

Door een indelingsfout bleef Aleksandr Sahakian, die tegen de afwezige Harry de Rover werd ingedeeld, aanvankelijk zonder partij over. Gelukkig kon hij alsnog ingedeeld worden tegen Jan Eefting. Hij had aangegeven wel een bye te willen bij een oneven aantal deelnemers, maar was uiteraard bereid om tegen Aleksandr te strijden. Jan kon niet nog een keer stunten en Aleksandr won de partij.

Levon is een oud jeugdlid en kan zeer behoorlijk schaken, maar hij heeft eigenlijk heel lang niet meer geschaakt. Ik heb hem geschat op een rating van 1700. Waarschijnlijk een beetje aan de lage kant, want hij won zonder enige moeite van Willem Oving. In het middenspel snoepte hij een paar pionnen door zeer actief en initiatiefrijk spel. Er ontstond een eindspel met ongelijke lopers en een ongelijk aantal pionnen. Willem liep altijd achter de feiten aan en werd na een effectieve jacht op de Koning zonder enig pardon mat gezet. Willem hoopte nog even met pat te kunnen ontsnappen, maar Levon twijfelde geen moment en speelde steeds de juiste zetten.

De tweede verrassing kwam van Jarmo van de Seijp, die met wit René Meijer wist te verschalken. Jarmo had zaterdag na een valse start, niet aan hem zelf te wijten overigens, ook een zeer geslaagd Berkelstedentoernooi gespeeld (3½ uit 4) en liet zich maandag wederom van zijn beste kant zien. Een zeer spannende pot. René kampt een beetje met zijn vorm en miste eenvoudig stukwinst. Hij verzuimde een gepende loper met een simpel pionzetje te winnen, maar wist in het eindspel wel een paard te winnen tegen drie pionnen. Waarschijnlijk heeft hij ook hier wel gewonnen gestaan, maar hij koos meerdere malen niet de beste voortzetting, waardoor Jarmo uiteindelijk zijn pionnenmeerderheid kon verzilveren. Eric Kloppers liet mij nog even behoorlijk schrikken door te melden dat Jarmo slechts één seizoen bij ons blijft schaken omdat hij nu een soort van tussenjaar heeft, bij zijn moeder woont, maar volgend jaar een studie in Utrecht zal beginnen.

Nagib Zafari speelde een zeer solide partij tegen Frank Posthuma, die na twee gewonnen partijen weer terug met beide voeten op aarde rond loopt. Frank kampte met ontwikkelingsachterstand en daardoor ruimtegebrek. Hij werd steeds verder terug gedrongen door het effectief dodelijke spel van Nagib en moest uiteindelijk capituleren.

Gerrit Ruegebrink speelde tegen Eric Kloppers. Ik heb niet veel van de partij gezien, maar nadat de partij in remise eindigde heb ik nog wel iets van de analyse meegekregen. Eric dacht met zijn pluspionnen in het centrum een ongelijk lopereindspel te kunnen winnen, maar Gerrit beschikte over twee ver verwijderde randpionnen die niet gelijktijdig konden worden gestopt.

Jacques Ferfers speelde tegen Egbert Talens, dus een partij met verminderde speeltijd (45 minuten + bonus). Egbert bleek in deze partij in tijdnood te komen en ging in een mindere stand door de vlag. Egbert kan dankzij de regel veel vaker schaken en dat is natuurlijk goed. Egbert behoudt overigens het recht om (natuurlijk in onderling overleg) als hij zich wat beter voelt bijvoorbeeld een bedenktijd van een uur + bonus af te spreken.

Zabie Arefie speelde tegen zijn broer Rabie Arefie. De partij duurde niet lang. Zabie won na maximaal een half uur en ongeveer 20 zetten later de onderlinge ontmoeting.

Jos van Lier kon tegen Wouter Rothengatter zijn goede stelling niet naar de winst omzetten. Wouter bekende dat Jos tot en met de 18e zet zeer behoorlijk speelde en zelfs beter heeft gestaan. Toch mist Jos nog de ervaring om tegen iemand met meer dan 50 jaar schaakervaring een goede stelling te verzilveren. Ik hoop voor Jos dat de nare bijsmaak van zijn vernederende verliespartij van vorige week ergens diep in de vergetelhoek heeft weggestopt. Hij bekende slechts één nacht niet lekker te hebben geslapen en dat bleek al een behoorlijke overwinning te zijn. Ik heb het op me genomen om Jos de komende tijd te begeleiden, zodat hij in ieder geval het plezier in het schaken niet verliest.

Jos Landsheer tegen Sjef van der List speelden remise. Ik heb niets van deze partij gezien, dus kan ik er geen inhoudelijk commentaar op geven.

Zelf speelde ik tegen Coen Hilbrink een Siciliaan waarbij alle stukken werden geruild behalve de zwartveldige Lopers. Ik meende een gewonnen stand te hebben bereikt, maar was iets te gretig met het pakken van de randpion op a6, waardoor Coen zijn Koning goed kon neerzetten op d7 om vervolgens met de loper heen en weer te schuiven. Remise was het resultaat.

De partij tussen Kees Henstra en Chris Rindertsma bleef lange tijd gelijk opgaan, ondanks een pion meer voor wit. Er ontstond een ingewikkeld middenspel met voor beide partijen een Toren, twee lopers en vijf tegen vier pionnen. Enkele pionnen werden geruild en voor zover ik het kon beoordelen leek de partij in remise te zullen gaan eindigen. Kees kon door zeer nauwkeurig spel echter een situatie forceren waarbij hij uiteindelijk door middel van een aftrekdubbelschaak een volle Toren won en Chris niet anders kon dan opgeven.
Al met al een bijzonder mooie schaakavond met leuke en spannende partijen en verrassende uitslagen.

(uitslagen)

Vriendelijke schaakgroeten,
Olav Wilgenhof

 

You have no rights to post comments

We hebben 118 gasten en geen leden online