Kroegloperstoernooi Apeldoorn

Kroegloperstoernooien zijn een redelijk recent fenomeen dat opduikt in steeds meer steden in het land. In het kader van ons jubileum hadden we zelf ook het plan er een te organiseren maar dat is door corona in het water gevallen en vervolgens in het vergeetboek geraakt. De formule: een rapidtoernooi (ca. 7 ronden met een bedenktijd van ca. 20 minuten) voor tweetallen dat zich verspreid over verschillende horecagelegenheden in een stad afspeelt. De naam suggereert een sfeer van totale laveloosheid maar dat valt wel mee: de meeste teams (maar dus niet alle!) beperken zich tot koffie/fris en 1 of 2 alcoholische versnaperingen.

Afgelopen zondag hebben Patrick en ik deelgenomen aan het Apeldoornse Kroegloperstoernooi. Er hadden zich meer dan 50 teams ingeschreven met een paar redelijk grote namen uit de Nederlandse (sub-)top: Thomas Beerdsen (IM), Eline Roebers (Wereldkampioene Meisjes tm 14 jaar en 3e bij NK Vrouwen), Roeland Pruijssers (GM), Rosa Ratsma (WIM) en Machteld van Foreest (niet alleen maar ‘zus van’). Verder wil ik Otto Wilgenhof (‘broer van’) niet onvermeld laten.

Ook in de rest van het veld waren er naast Apeldoorners (Apeldoorn is tegenwoordig het schaakwalhalla van Nederland) veel deelnemers uit de Randstad en andere delen van het land. Wij speelden in de 1e ronde bv. tegen twee talentvolle meiden uit Amsterdam en Hoorn (Alisha Warnaar en Robin Duson; onthoud ook die namen!). Die eerste ronde leverde twee aardige partijen op maar geen punten. Aangezien we qua rating in het onderste deel van de deelnemerslijst bungelden hadden we dat ook niet verwacht.

De 2e ronde speelden we tegen twee erudiete Apeldoorners van middelbare leeftijd. We speelden in Proeflokaal Het Achterom dat wat mij betreft de mooiste locatie van de dag was: een sfeervol gebouw (vroeger bakkerij geweest) met een prachtige bloemrijke tuin. Als je een keer in Apeldoorn bent: de moeite van het bezoeken zeker waard (wel even van tevoren goed opzoeken waar je moet zijn want het is inderdaad… ergens achterom).

Patrick kwam op stoom en won; ik gaf een stuk weg (dat zou voor mij de teneur van het toernooi worden) en verloor. In ronde 3 traden we aan tegen twee joviale Oud-Beijerlanders (die ik per ongeluk voor Amsterdammers aanzag, oeps); qua score en spelverloop ging het hetzelfde als in ronde 2. Ronde 4 (tegen vader en zoon uit Zevenaar) leek eenzelfde verloop te kennen, maar ik wist me naar een eindspel van 2 pionnen tegen 1 te wriemelen dat ik remise kon houden, phew… Voor ronde 5 moesten we naar het andere uiteinde van het centrum van Apeldoorn (dat een iets andere schaalgrootte heeft dan dat van Zutphen). We troffen wederom 2 Apeldoorners, een generatie jonger dan die uit ronde 2. Mijn tegenstander, die ik nog kende van o.a. het Arnhemse rapidtoernooi en wiens grootvader nog burgemeester van Zutphen geweest was), speelde een waanzinnig gambiet waarin ik al gauw de draad kwijt was maar toch nog wat trucjes wist te vinden waardoor ik staande bleef (en nu eens geen stuk achter kwam); toen mijn tegenstander iets over het hoofd zag (wat geen wonder was want het was behoorlijk donker in de jongerenkroeg waarin we speelden en ik had de zwarte stukken), won ik. Patrick had een hele lange partij maar hij verloor uiteindelijk (dus geen teamwinst, jammer). Ronde 6 ging tegen een tweetal Zevenaarders in een kroeg zonder personeel – heel apart… Bij mij ging het weer van: stuk weggeven en verliezen en ook Patrick verloor ditmaal. De laatste ronde troffen we onze eerste dronken tegenstanders: ze toonden ons foto’s van alle biertjes die ze gedronken hadden (in alle kroegen minimaal 1). Helaas was mijn tegenstander er niet slechter van gaan schaken en kreeg ik het weggegeven stuk niet terug. Patrick werd door zijn tegenstander met een biertje omgekocht om remise te geven, iets waar hij van harte op in ging. Zo kwamen we op de ranglijst ongeveer op dezelfde plaats terecht als waar we op de ratinglijst ook stonden. Maar een Kroegloperstoernooi is een toernooivorm waarbij meedoen ook écht belangrijker is dan winnen!

Na een slotbiertje met onze vrolijke tegenstanders kwam voor mij een gezellige dag ten einde. Patrick besloot de dag (inmiddels avond geworden) met onze pas verworven tegenstandervrienden nog wat voort te zetten…

Het eerstvolgende Kroegloperstoernooi is op zondag 26 juni in Almelo. Meer info op 6e Almelose kroegloperstoernooi en Jeugdschaakalmelo.nl/kroegloperstoernooi.

Jos Landsheer

We hebben 130 gasten en geen leden online