Een blik langs de borden:
Gert-Jan, liefhebber van pionoffers in de opening, speelt de ‘Panov-Botwinnink aanval’ in de ‘Caro-Kann’ en heeft compensatie voor de geofferde pion.
Ik zelf speel een soort ‘Panov’ opstelling tegen de ‘Sicliliaan’. Het spel staat gelijk.
Alexandr speelt ‘Frans’ waarbij wit de ‘Tarrasch’ opstelling kiest. Er worden veel stukken geruild en de kansen zijn gelijk.
Kees speelt zijn geliefde ‘Weens’. Zwart is kennelijk goed op de hoogte van de theorie en heeft het initiatief.
De ‘Pirc’ van Teun kreeg op den duur het karakter van  de ‘Spaanse opening’ . Het spel is in evenwicht.
Frank speelt tegen oud lid Daniel Meiboom (lid in 1978!). Het wordt een ‘Aangenomen Dame gambiet’ waarbij een hele tijd niet veel gebeurd.
Via het ‘Engels’ bouwt de tegenstander van René een breed centrum op (vier pionnen). Dit kan ook kwetsbaar zijn.

Sjeff speelt ‘Weens’ en mist op de 8e zet kans op initiatief. Hij overziet een verraderlijk  Dame schaak en geeft 2 zetten later op. (0-1)
Na stukken ruil van Gert-Jan staat hij gewoon en pion achter zonder compensatie. Er blijft een moeilijk eindspel over en verliest daarbij door tijdoverschrijding. (0-2)
De partij van Alexandr verloopt aanvankelijk voorspoedig. Hij komt pion voor, maar mist rond de 37e zet de juiste voortzetting.  Tot overmaat van ramp overziet hij in gelijke stand ‘mat achter de paaltjes’. (0-3)
Teun raakt de grip op de stelling kwijt en moet voor de tijdcontrole opgeven. (0-4)
Het eerste licht puntje komt van Frank. Hij weet na 60 zetten zijn partij te winnen. (1-4)
Na een mislukt stukoffer van de tegenstander van René staat de stelling op +4. Hij mist echter de beste zetten mede door tijdnood en verliest op tijd op zet 39 in een moeilijke stelling. Hij heeft een zet heeft overgeslagen op zijn notatie formulier. (1-5)
De partij van Kees is een mooi schouwspel met kansen voor beide partijen. Nadat zwart zijn laatste kans verspeelt heeft, ontstaat een remise eindspel (zie diagram). Zwart vindt de enige goede zet Kb8 niet en dus wint Kees toch. (2-5)

Een mooie site om eindspelen t/m 6 stukken te checken is:
http://www.shredderchess.com/online-chess/online-databases/endgame-database.html
Na wat passief spel van ondergetekende wint zwart een pion. Na ternauwernood de tijdnood controle te hebben gehaald, lijkt de remise haven nabij. Ik verlies het eindspel door een verkeerde afwikkeling. (2-6)

Klaas

You have no rights to post comments

We hebben 148 gasten en geen leden online