Maar eerst mag ik tot mijn plezier een enthousiast nieuw lid wegwijs maken: Wim Jehee, die tot mijn verrassing in staat blijkt om moeiteloos openingen van naam op het bord te smijten: Engels, Londoner Systeem en Konings-Indisch....We speelden ook wat potjes door en dan bleek wel dat hij nog wat routine mist bij het opletten op zijn materiaal. Maar dat komt vanzelf door te spelen.  Vervolgens verleggen we de aandacht naar het vijftal van ons team.

Aan bord 4 kijkt Gerrit Ruegebrink met wit aan tegen een Konigs-Indische verdediging; aan  bord 5 heb ik niet op de opening gelet bij Olav Wilgenhof en aan 6 zien we Jos Landsheer het Scandinavisch logisch aanpakken.  Aan bord 7 zit Wouter Rothengatter in een Geweigerd Damegambiet en Jurriën Schouten is gelukkig ook weer present en hij zet een Witte Leeuw voor!

Na een uur spelen is Gerrit niet zo tevreden, want hij staat een pion achter en zoekt naar compensatie. Maar bij Olav naast hem gaat het heerlijk soepel; hij dringt in een snel bereikt dameloos eindspel binnen op de tweede rij en met steun van een actief paard is stukwinst geforceerd een feit: het is nu al 3.5 - 0.5 en nu is de winst wel heel nabij....

De volgende beslissing valt aan het 7e bord, waar Wouter in matige positie een kwal geeft om een positie te bereiken zonder materiële zwakten. maar de tegenstander legt genadeloos de achilleshiel van zijn positie bloot: de achterste rij, waarop de schurk met groot vertoon binnenvalt om ondekbaar mat te dreigen. (3.5 - 1.5). Niets aan de hand, zeker niet als Jurriën na een sterk gespeelde fase  in een positie waarin zijn loperpaar domineert zonder dat een winnend plan te vinden lijkt, remise neemt (4-2).  Een halfje van onze met wit spelende prominenten aan de borden 4 en 6 volstaat nu.

Maar ach en wee...Hoe anders zal het lopen. Onze hoop op Jos gaat pion voor pion in rook op en als zijn tegenstander ook niet gevoelig blijkt voor een paar gemene trucjes van Jos blijft een volledig kansloos eindspel over (4-3).  En Gerrit heeft een veel chaotischer positie met nog van alles op het bord, maar zijn stukken staan elkaar meer in de weg dan dat zij een leuk geheel vormen. Met kunst- en vliegwerk weet Gerrit lange tijd te voorkomen dat hij wat kwijt raakt, maar uiteindelijk is het met een flauw schaakje toch mis: stuk- en partijverlies: 4-4 en een lichte kater voor ons trotse team, nu ex-koploper, vrees ik. Maar om eerlijk te zijn: het kwam vandaag beslist niet door dom geblunder, maar door een behoorlijk sterk spelende tegenstander!You have no rights to post comments

We hebben 85 gasten en geen leden online