Vandaag ga ik maar zelden langs de borden, want mijn bekende opponent Edzar Bosch van Rosenthal (broer van oud-lid Jeroen) zet mij het ellendige Blackmar Diemer gambiet voor, een opening die ik alleen maar voor mijn neus kan krijgen als ik afwijk van de mij bekende paden na 2 Pc3...

Dus kost het mij een zee van tijd en het strekt me nog tot enige eer dat de variant die ik speel nog een naam heeft ook: Bogoljubow variation! Daardoor is mijn verslag inferieur en vol gaten. Wel heb ik nog net een blik op de openingen kunnen werpen...

Aan bord 2 zit Jan Blaak in een scherpe Franse partij: hij heeft met wit een mooi initiatief! Gerrit Ruegebrink speelt weer eens een Caro Kann en tot mijn verbazing schijnt zijn tegenstander er niets van te weten. Maar deze speelt het spontaan niet slecht. Olav Wilgenhof is de man in vorm en hij zet met wit een prima soort Schots voor en staat prachtig.  Jos Landsheer speelt een Pirc en ik tel een pion minder en zie niet veel compensatie. Wouter Rothengatter zit in een gesloten Siciliaan en het ziet er heerlijk logisch uit, echt een kolfje naar de hand van hem.  Wim van Meeteren speelt met zwart een solide Slavische verdediging. En Jurriën heeft een heerlijke stelling, maar de opening leek me vrij onregelmatig...

Gauw weer terug naar mijn bord, waar Houdini die ik nu raadpleeg zeer tevreden blijkt over de eerste 16 zetten: van beide kanten goede keuzes en ongeveer 0.0 als oordeel. Omdat ik een pion meer heb, betekent dat dus dat het initiatief steeds bij Edzar ligt en als ik op zet 17 en 18 te voorzichtig doe i.p.v. Pe4! te durven loopt het langzaam op naar -1.0. Brr en weinig reden om lekker rond te stappen.

Naast me is enig rumoer: de partij is beslist en ik feliciteer Jan met zijn mooi afgeronde aanval met een promotie als onvermijdelijk resultaat...Maar niets van dit alles: hij heeft 1 noodlottige zet gehaperd en heeft daardoor een stuk en gelijk ook de partij cadeau gedaan (0-1).

Wat later maakt Wouter gelijk en komen we door Jurriën op een 2-1 voorsprong.  Jos verliest en Olav wint alweer overtuigend met fraai combinatiespel en veel later pas moet Wim zijn koning omleggen. Goed optellen alles en het is 3-3.  Gerrit en ik zijn nog bezig. Ik ben door het diepste dal heen, maar sta geen pion meer voor als Edzar op zet 29 remise voorstelt. Tja, ik heb nog een minuut of 8 en Edzar veel meer. Maar Gerrit naast me staat weliswaar actief, maar mist wel een pionnetje in zijn eindspel. En we weten nog goed hoe vorige keer alle druk ook bij Gerrit kwam te liggen, toen met fatale afloop en een week lang geen enkele nachtrust en uitgebreide melatonine behandeling (d.m.v. hardlopen hoor...:)

Dus had ik 5 minuten niet het lef om remise aan te nemen en keek ik bij Gerrit  hoe het daar ging. Ik vond hem er prima bijzitten en hij deed ook goede zetten en met een blik op mijn klok met nog maar een kleine 3 minuten over nam ik het genereuze aanbod van Edzar dan toch maar aan. Houdini vindt dat erg wijs, want de eindstelling is nog altijd een magere -0.84 waard. Zie partij!


En Gerrit speelt nu als een Warnsveldse leeuw en komt op 1 moment zelfs in een positie waarin winst wellicht mogelijk is. Maar het wordt een prima remise en zo is de eindstand in deze sportieve wedstrijd 4-4.

Eric Kloppers

You have no rights to post comments

We hebben 82 gasten en geen leden online