We zien vandaag twee invallers (?) aan de borden 7 en 8: Jacques Ferfers zit op 7 en Sjef van der List op 8. Zelf ben ik iets te laat vanwege de onverbeterlijke NS, maar mijn sympathieke tegenstander Roen van Dijk komt ook net wat over tijd juist binnen. Na de eerste zetten loop ik rond in de gezellige speelzaal en dan is het ook tijd de openingen te benoemen, alle oneven boren hebben wit. Op mijn bord 1 staat een interessante Hollandse opening (Rubinstein variant) en bij Willem Oving aan bord 2 is zijn Nimzo-Indische opening nu al te veel voor zijn opponent, want Willem staat reeds een gezonde pion voor en compensatie is nergens te vinden. Willem loopt dan ook wat verveeld rond en klaagt over de te geringe rating van zijn denkende tegenstander, bang als hij is zijn concentratie te verliezen...Jan Blaak speelt een gezonde Siciliaan met aangename en thematische druk op de zwakke pion op d6. Gerrit Ruegebrink zit in het wat vlakke Dameloperspel met Lg5, heel gewoontjes, maar omdat Gerrit de benaming niet zo weet (laat staan de theorie) zegt hij me in een zeer onregelmatige opening beland te zijn. Alles is relatief! Vanuit deze beginsituatie doet Gerrit zoals we dat van hem gewend zijn vooral gezonde zetten en het staat nogal gelijk, lijkt me.
Dan op naar bord 5, waar Wouter Rothengatter een Caro-Kann lekker actief speelt en de tegenstander worstelt nu al met het nadeel van een geïsoleerde witte dubbelpion op de c-lijn. Hoe kan het gebeuren? Jacques Ferfers kijkt zoals gebruikelijk als een havik naar het bord, waarop ik de contouren van een Geweigerd Damegambiet waarneem. En Sjef van der List mist in zijn Franse verdediging aan bord 8 wel wat ruimte, maar zijn opstelling lijkt logisch. Zelf blijkt hij aan de bar helemaal niet zo content met zijn stelling.
De match blijkt rond half elf al aardig uit balans te raken. Want Wouter Rothengatter en Olav Wilgenhof hebben overtuigend toegeslagen en bij Willem Oving is de pion voorsprong geleidelijk uitgebouwd tot een ontelbaar aantal pionnen meer, zodat het toreneindspel hilarische vormen aanneemt: zelfs als Willem zijn toren cadeau zou doen, zouden de pionnen nog beslissen. Eindelijk geeft zijn opponent op met de verontschuldigende tekst: "Ik hoopte nog op pat..." Tja, zonder hypnose leek me die wens nog ijdeler dan het verslaan van Anish Giri in een tweekamp over 10 partijen. Maar het is nu wel al 0-3 en de borden die nog spelen staan er ook aardig voor. Jacques tekent voor het 4e punt: hij heeft in het middenspel actief gespeeld en de overgang naar een dubbel toreneindspel blijkt goed getimed: zijn torens domineren het bord en eten menig pion smakelijk op! Gerrit is een pion voor gekomen, maar in het nogal open eindspel van DP tegen DL voor de tegenstander is er zonder dameruil weinig te beginnen. Dus wordt het remise. Aan mijn bord is de stelling scherp: ik heb een kwaliteit gegeven om 2 pionnen te winnen, met een sterk loperpaar als extra troef. Mijn tegenstander gaat tenslotte aan alle dreigingen tegen zijn koning ten onder, ik speel het slot zelfs nog iets te sloom, zoals de altijd scherpe Gerrit na afloop laat zien: 31 Txf6 wint simpel, omdat de dame niet mag terugslaan wegens Dc2 en dameverlies. (zie partij...) . Sjef en Jan zijn nog bezig: we kijken allemaal naar Sjef, die het initiatief geheel heeft teruggepakt. Zijn tegenstander verliest een paard en even later met een familieschaakje have en goed. En bij Jan Blaak wordt het eindspel waar zelfs wijlen Nico Cortlever amper een punt uit zou kunnen slepen remise: 1-7 is een monsterscore voor ons vanavond ongeslagen team!
De bijgevoegde partij is zeker interessant: er worden volgens mijn Houdini weinig echte fouten gemaakt en mijn tegenstander vind ik ook beter spelen dan zijn rating van 1690 zou voorspellen. Maar Ron vertelt me dat dit pas zijn 10e officiële partij is, hij was een internet thuisschaker en heeft dus nu al deze rating! Op naar de 2000, denk ik... Inspiratie voor Jarmo?
Wat vindt Houdini verder?: vanuit de opening is er steeds een licht voordeel voor wit, dat in het middenspel uitgroeit tot +0.5. Als zwart wat forceert met 19...g5, kan ik ook met de zet die ik wel heb overwogen 20 fxe4! tijdelijk een stuk geven (+1.2), wat ik doe vergroot tot +0.8. De batterij op de lange diagonaal blijkt een ramp voor de verzwakte koningsstelling van zwart en zo is de Hollandse verdediging weer eens (zie voetbal) verslagen...
Eric Kloppers