Het 5e Torenstadtoernooi

Alles was tot in de puntjes verzorgd: de schaakzaal was vrijdag al perfect ingericht, de vrijwilligers van Waterkracht hadden de koffie klaarstaan en de computer was voorzien van de nodige gegevens. Maar één factor hadden we niet in de hand: het weer. Het was die ochtend spekglad op de wegen en dus moesten we de begintijd wat bijstellen. Gelukkig konden we om 10.15 u. het sein van beginnen geven.

De deelnemersleest beloofde veel goeds: maar liefst buitenlandse gasten hadden zich vooraf gemeld, maar Ingemars Jesse uit Letland kwam uiteindelijk niet opdagen. Van de twee Russische deelnemers was Irina Sudakova het meest opvallende. Niet alleen door haar uiterlijk (ze is en charmante verschijning), maar vooral ook door haar rating en titel: 2352 en WGM.

De andere Rus, Alexander Sotsky, had met 2377 zelfs nog een iets hogere rating. Daarnaast waren er ook nog Thomas Beerdsen met (2325), Mees van Osch (2289) en een goede bekende, Otto Wilgenhof (2168). De verwachtingen waren hooggespannen! Leuk is ook, dat Thomas nog maar 16 jaar is en Mees 21!

Zoals elk jaar had Klaas weer voor een aantal prachtige schaakopgaven gezorgd die menigeen tot wanhoop bracht.

Alexander Sotsky viel qua sterkte behoorlijk tegen. Hij verloor tweemaal en daardoor eindigde hij op de 5e plaats. In de eerste twee rondes viel hij al op door wat gemopper op de klok, die volgens hem niet goed werkte. De partij tussen Alexander Sotsky en Thomas Beerdsen droop van de spanning. Uiteindelijk wist Thomas een beslissende aanval op te zetten die resulteerde in damewinst.

De partijen van Irina maakten een wat matte indruk. Ze probeerde gelijkstaande stellingen door veel gemanoeuvreer te winnen, wat haar uiteindelijk ook nog wel eens lukte. Toch eindigde ze "maar" op de derde plaats.

Geert van Hoorn verloor in de laatste ronde. De teleurstelling was zichtbaar. Bij winst had hij zicht op de derde plaats. Als pleister op de wonde kreeg hij de rating prijs tot 1900. (zie partij)

Al met al mogen we volgens mij op een zeer geslaagd toernooi terugkijken. De medewerking van de dames en heren van "Waterkracht" was voorbeeldig, Olav slaagde met glans als indelingsdeskundige en Paul Ham (onze wedstrijdleider) hoefde nauwelijks in te grijpen.

De prijswinnaars waren:
1e en 2e prijs gedeeld: Thomas Beerdsen en Otto Wilgenhof
3e prijs: Irina Sudakova
Ratingprijs tot 1900: Geert van Hoorn
Ratingprijs tot 1700: Mick van Randtwijk
Beste jeugdspeler: Jakob Kaiser
Beste dame (afgezien van Irina): Maria Dolphijn
1e puzzelprijs: Otto Wilgenhof
2e puzzelprijs: Alexander Kaiser

Kees Henstra

You have no rights to post comments

We hebben 64 gasten en geen leden online