Halve finale OSBO-schoolschaken

Afgelopen zaterdag vond in De Uitwijk een van de halve finales plaats van het regionale Schoolschaakkampioenschap. 13 teams waren van heinde en verre (o.a. vanuit Zwolle, Apeldoorn, Deventer en uit diverse plaatsen in de Achterhoek en op de Veluwe) naar Zutphen gekomen om op deze eerste echt warme dag van het jaar te strijden om 7 plaatsen voor de finale, die a.s. zaterdag plaatsvindt in Arnhem.

Zutphen zelf was vertegenwoordigd met 3 teams die zich via het plaatselijk kampioenschap hadden gekwalificeerd: De Plotter 2 (de Plotter 1 gaat rechtstreeks naar de finale), Jenaplanschool de Hoven en De Achtsprong. Bij de aanmelding bleek echter van het team van de Achtsprong slechts 1 speler aanwezig... Nogal verwonderlijk want De Achtsprong is de school die pal naast De Uitwijk ligt en de kinderen komen voor een groot deel uit de tegenover liggende wijk Het Zwanevlot, dus aan het van heinde en verre komen kan het niet gelegen hebben. Eerlijk gezegd vond ik het ook wel een afgang voor de school - niet zozeer tegenover ons als organisatie, maar vooral tegenover het kind en de ouder die er wel waren...

Zo zag het duel De Achtsprong - De Hoven er dus uit... De Hoven wacht blijmoedig het moment af dat de gratis punten geïncasseerd mogen worden.


Na enige ronden begon al duidelijk te worden dat de team van Montessori Westervoort hoge ogen zou gooien in de strijd om de 1e plaats. Ook Ebenhaëzer 2 (Apeldoorn) deed sterk mee in die strijd. Maar belangrijker was de hele grote groep daarachter die streed om tot de eerste 7 te behoren. Dat beeld zou tot het laatst blijven bestaan: Montessori Westervoort vrij ongenaakbaar bovenaan, daarachter Ebenhaëzer 2 en daar weer achter een hele meute achtervolgers. Eigenlijk waren er aan het begin nog 13 teams die nog kans hadden op een plaats bij de eerste 7. Ongekend spannend dus!

Sommige duels waren oogverblindend!
Iets rustiger van kleur maar niet minder spannend!


Toen het stof optrok bleek de ereplaatsen te zijn voor Montessori Westervoort, Ebenhaëzer 2 en De Ontdekking (Deventer). Montessori van Lith (Deventer), De Campherbeek (Zwolle), OBS Oosterhuizen en Albert Schweitzer (Didam) legden beslag op plaatsen 4 t/m 7 en plaatsen zich dus voor 'Arnhem'. De Plotter 2 haalde het net niet: had het team in de laatste ronde gewonnen van concurrent Albert Schweitzer in plaats van gelijk gespeeld dan waren ze er wel geweest... Maar ja, als.. Zoals de ouderen onder ons nog van vroeger weten: 'als' is verbrande turf. Het andere Zutphense team, Jenaplanschool de Hoven, eindigde ergens onderaan op de ranglijst. Dat verwondert me eigenlijk want ik zag dat ze toch best wel leuke partijen speelden (maar waarschijnlijk nog met teveel onnodige fouten). Jammer...

Overzicht van de speelzaal met de topborden.


Op het smetje van de ontbrekende Achtsprong na verliep het toernooi prima. Van tevoren was ik daar niet helemaal gerust op want qua organisatie waren we sterk onderbemensd. Normaal krijg ik zonder veel problemen 10 of meer mensen die willen helpen bij elkaar, maar tot mijn grote verbazing lukte dat deze keer niet: veel mensen hadden familieverplichtingen (waarschijnlijk is het eerste weekend na pasen een goed moment voor zoiets!) en ook anderen hadden hun redenen om niet te kunnen. Ik zal volgend jaar wat vroegtijdiger proberen te zijn met mensen vragen.
Gelukkig hebben we onderhand zoveel routine opgebouwd dat we ook met minder mensen alles wel in soepele banen kunnen leiden! (al had ik zelf wel het gevoel dat er wat kleine incidenten waren die we hadden voorkomen als we op alle tafels direct toezicht hadden gehad). In ieder geval veel dank aan Rob, Lútsen, Nathan, Julian en Florian en het barteam! En extra veel dank aan Olav, die eigenlijk ziek thuis had moeten blijven maar toch de hele dag acte de présence gaf!

Jos Landsheer

We hebben 97 gasten en geen leden online