Schoolschaken in de lift

Het schoolschaken zit in Zutphen duidelijk in de lift. Dat bleek wel tijdens het spannende Zutphens Schoolschaak kampioenschap dat afgelopen zaterdag in wijkcentrum Waterkracht werd gehouden.

Met het recordaantal van maar liefst 21 teams werd in 7 ronden gestreden om de titel en om de kwalificatie voor het regionaal kampioenschap. Op steeds meer scholen wordt actief aandacht aan schaken besteed en dat was ook duidelijk te merken aan het niveau van de hoogste teams. 

De strijd aan de top ging dit jaar vooral tussen De Bongerd, de Kennedyschool en de Jan Ligthartschool. Vorig jaar waren het de drie teams van De Bongerd die alle ereplaatsen bezetten, maar dit jaar leek alles toch heel anders te gaan. Twee ronden voor het einde prijkte Kennedy 1 bovenaan de ranglijst, gevolgd door De Bongerd 1 en Jan Ligthart 1. De Bongerd 2 en 3 kwamen daar nog achter.

De Bongerd 1 en 2 zetten toen echter de eindsprint in en de Kennedy en Jan Ligthart lieten het in die twee laatste ronden afweten. Gevolg: De Bongerd 1 en De Bongerd 2 eindigden als 1e en 2e en Kennedy 1 moest tevreden zijn met de 3e plaats.

Deze drie teams mogen meedoen aan de halve finales van het regionaal kampioenschap. Het team van De Bongerd 1 ging met de enorme wisselbeker naar huis en kreeg bovendien de traditionele taart die door Bakkerij van Zuijlen ter beschikking was gesteld en die er dit jaar nog mooier en lekkerder uitzag dan anders!

Net naast het erepodium greep het 1e team van De Achtsprong.

Ook zij hadden een sterke eindsprint die hun in het sterke deelnemersveld een zeer mooie 4e plaats opleverde, net voor de Zonnewende 1, de Scheperstee en De Bongerd 3. Daarna eindigde pas de Jan Ligthart 1, wat natuurlijk erg jammer was na het veelbelovende begin. Niettemin: de Jan Ligthart is een school die altijd sterke teams op de been weet te brengen en zal volgend jaar ongetwijfeld weer titelkandidaat zijn!

Het tweede deel van de eindrangschikking bestaat voor een groot deel uit teams die qua niveau niet eens zover onder de top zitten maar waarvan de spelers net nog iets minder handigheid hebben in het spel: ze zien nog een beetje te vaak over het hoofd dat een eigen stuk ongedekt staat en geslagen kan worden of zien niet dat ze een stuk van hun tegenstander kunnen slaan. Ietsje ervaring erbij en deze teams doen ook volop mee om de titelstrijd! Ook zijn er teams met veel jonge kinderen die nog niet zolang schaken. Het is prachtig te zien hoe enthousiast ze spelen, maar er moet in deze groep natuurlijk nog weleens een teleurstelling worden weggeslikt… Maar verliezen is ook iets wat bij schaken hoort. Gelukkig is schaken een sport waarbij veel te leren valt en waarbij je met een klein beetje doorzettingsvermogen al snel vooruit gaat, dus veel van deze kinderen zullen we volgend jaar al zien schitteren in een topteam!

Jos Landsheer

 

We hebben 58 gasten en geen leden online