Zutphense schakers actief bij zomerschaak (2)

Het seizoen 14-15 staat voor de deur en a.s. maandag is de jaarvergadering, waarna we een week later kunnen beginnen aan de eerste ronde van de interne competitie. Bezoekers van deze site die overwegen om lid te worden of om eens een keer te komen kijken: wees van harte welkom op onze gezellige club, waar een huis/internet-schaker kan merken dat schaken op een vereniging een dimensie toevoegt aan het spel.

Zutphense schakers actief bij zomerschaak (1)

Nu weinig verrassingen
In deze woelige zomer van 2014 met veel zinloos oorlogsgeweld en bijbehorend leed is het beoefenen van een spelletje schaak zo ongeveer de meest vredige sublimatie van de vreemde menselijke driften tot vernietiging van de eigen soort…
Zoals gebruikelijk volgt een overzicht van onze helden op vreemde bodem, hopelijk ben ik enigszins compleet; vorig jaar had ik Sjef geheel gemist, terwijl hij juist zo goed had gepresteerd…Ja, in die mooie zomer van 2013 won ex-lid Etienne Goudriaan zelfs het Science Park Amsterdam – een topprestatie en reden voor De Stentor om hem eens goed te portretteren.

De revanche van Willem

Willem Oving heeft gisteren in de interne revanche genomen (verloren in de 5e ronde) tegen Eric Kloppers. Het werd een partij met wisselende kansen en werd opgesierd door een aantal fraaie offers. Op de verrassende 35e zet van wit bromde de in tijdnood verkerende Eric: “Nu moet ik zeker even alles snel uitrekenen” en greep prompt mis!

KERSTPUZZEL Soved Snah

(Eerbetoon aan een groot reiziger)
In de jaren 90 en begin jaren 00 werd ons clubblad vele malen opgesierd door de geheimzinnige reisverslagen of puzzels van Soved Snah, specialist in anagrammen en fantasierijke anekdotes uit verre en onbegrepen oorden. Hoe passend leek het me om in deze donkere dagen voor kerst na zijn definitieve vertrek op een lange onbekende reis een kerstpuzzel te vervaardigen voor onze senioren, waarvan allen die meer dan 10 jaar lid zijn een blijvende herinnering hebben aan Soved Snah, zoals Rob The bij het overlijdensbericht op de site al mooi heeft verwoord.

Hans de Vos overleden

Toen afgelopen maandag Kees melding maakte dat de operatie van Hans geslaagd was, waren we opgelucht. Helaas traden er daarna complicaties op in de vorm van een longontsteking. Donderdag 12 december om half een is Hans in het ziekenhuis overleden.
Hans (al lid vanaf 1985!) was een trouw lid van onze vereniging. Hij was berucht om zijn aanvallende speelstijl. We zullen Hans missen.
We wensen de nabestaanden sterkte in het verwerken van dit verlies.

 

Foto verslag door midden USA (Harry de Rover)

Afgelopen herfst waren wij, mijn vrouw en ik in een gehuurde auto reizend door midden USA, westelijk van Chicago. Behalve dat de afstanden groot zijn is het vanwege de rust op de wegen aangenaam koersen. Ik was er dus niet toen de interne competitie een aanvang nam. Maar toch 2 schaak ervaringen:

Meestertitel behaald in Hoogeveen!

In Hoogeveen bij het Univé chess tournament heb ik (Etienne Goudriaan) afgelopen week mijn 3e IM-Norm en daarmee de meestertitel behaald. Het leek mij leuk om een verslag met enkele partijfragmenten te maken.

En daar was René Meijer!

René speelde tot nu toe een onopvallende rol in het Zutphense schaken. Maar dit seizoen kwam zijn ware aard boven. De remise tegen Oving in de 3e ronde was een teken aan de wand. In ronde 5 kreeg ik zwart tegen René. Het werd een debacle (zie partij). Toen ik afgelopen donderdag een invaller zocht, was de keuze niet moeilijk. En natuurlijk won René. Ik heb mijn commentaar tussen haakjes bij die van René geplaatst. Op die manier krijg je van beide kanten een beeld van de partij.

Willem Oving na 13 maanden weer eens verslagen

Onze clubkampioen mocht maandag 7 oktober 2013 tegen ondergetekende: deze partij werd zijn Waterloo, maar niet nadat hij uit totaal geslagen positie geheel was opgestaan, zo blijkt uit het oordeel van Houdini over het leuke maar onevenwichtige potje. Commentaar bij enkele belangrijke fases in de partij.

Start seizoen 2013-2014

Aankomende maandagavond start het nieuwe seizoen bij SG Zutphen met de algemene ledenvergadering. Er zal onder andere besloten worden over een eventuele aanpassing van het interne competitiesysteem bij de senioren. Ook worden de prijzen voor de (senioren) kampioenen uitgereikt. Komt allen!

Op maandag 2 september zal de eerste competitieavond zijn bij de senioren.

De jeugdafdeling zal op vrijdagavond 6 september beginnen met een avond vrij schaken.

 

We hebben 152 gasten en geen leden online