Zomerschaak (2)

SCHAAKSPEL BLIJKT VEEL OUDER DAN GEDACHT
Jos Landsheer wint vierkamp in Dieren
Tijdens een warme en onvergetelijke reis naar het kurkdroge zuidwesten van de USA trof ik twee weken geleden een prachtige in miljoenen jaren uit zandsteen gevormde pion van wel 15 meter hoog aan!  In het Goblin State Park in Utah was zodoende niet alleen sprake van de grillig gevormde  landschappen die ik maar al te goed ken uit de ca 30 Toonder-bundels die in de boekenkast staan.  Wellicht is ons koninklijk spel zelfs van voormenselijke oorsprong....?

Zomerschaak (1)

Weer groot succes Etienne Goudriaan in Amsterdam!
Tijdens de lange warme zomer behoort het schaken op onze gezellige club helaas tot de onmogelijkheden. Maar we kunnen wel even kijken waar onze leden en ex-leden actief zijn geweest, of nog steeds bezig zijn!

Sjef van der List wint 3e prijs in Voorst Open 2014-2015!

Maar het blijkt niet zijn eerste grote succes...

Het Voorst Open is onlangs na de 6e ronde afgerond en voor mij niet geheel verrassend heeft Sjef van der List in groep B een prijs in de wacht gesleept. Hij speelde het hele toernooi degelijk en precies en ook zijn partij in de laatste ronde was eigenlijk atypisch voor een speler die nog maar kort in het schaakclubleven actief is...tenminste, daar ging ik vanuit.

Partijen varia

Op carnavals weekend werd  het 75e Noteboomtoernooi gehouden. Het werd gespeeld in de congreszaal van het CORPUS te Oegstgeest, een prachtige locatie.  Er werd naast het weekendtoernooi een vierkamp gehouden, gewonnen door Loek van Wely. Paul Ham verzorgde de wedstrijdleiding van groep A. Het aantal deelnemers van het jubileumtoernooi bedroeg maar liefst 319! Groep A voor spelers met een rating vanaf 1900, was sterk bezet, met 10 grootmeesters. In groep A speelde ik de eerste ronde onderstaande partij:

Zutphen uit beker gewipt door UVS

Zutphen 1  - UVS 2  1.5 - 2.5

Na de bekerwinst in de eerste ronde komen nu vier sterke spelers uit Nijmegen op bezoek. Klaas heeft ook een mooi viertal opgesteld en we gaan van start tegen de goedlachse opponenten. Na enige tijd maar eens de openingen benoemen: Gert-jan Ludden zit met zwart aan bord 1 in een Caro-Kann: het ziet er degelijk uit en slechts de onbeduidende dubbele f-pion van hem zou voor enige zorg aanleiding kunnen zijn.

Gert-Jan Ludden wint tienkamp in Wijk aan Zee!

Gert-Jan heeft de afgelopen periode meegespeeld in groep 2F van het wereldberoemde Tatasteel-schaaktoernooi ("Hoogovens"). Hij heeft er als een ware Magnus Carlsen huisgehouden: (zie 2 partijen hierna) Na een stroeve start met 0,5  uit 2 deelde hij de lakens uit en zoals de tabel hieronder aangeeft werd hij ongedeeld winnaar met een mooi TPR. Ook andere leden en oud-leden van ons schaakgenootschap hebben ooit en soms meermalen deelgenomen. In de statistieken kwam ik ook Nico Cortlever (+ 1994) tegen: hij bevindt zich zelfs in de top 100 van spelers met de meeste deelnames aan het hoofdtoernooi!
Eric

Zutphense schakers prima op dreef in Voorst

Zoals elk jaar zien we in het gezellige Voorst Open weer een aantal Zutphense schakers die in de drie groepen van het zesrondig toernooi met rating zullen strijden om een leuke prijs. Vorig jaar deden in de A-groep maar liefst 5 Zutphenaren mee, maar nu zijn Willem en Nagib trouw in de Torenstad gebleven.

Bekerwinst dankzij ijskoude tijdnoodvirtuoos Klaas Hagendijk

SMB 2 - Zutphen 1    1.5 - 2.5

Omdat de OSBO te maken had met een ongunstig aantal deelnemers, is een voorronde vastgesteld, waarin wij door loting bepaald gaan deelnemen. SMB 2 is de bepaald niet malse tegenstander vandaag en we moeten ook nog uitspelen in het tamelijk verre Nijmegen. Ik moet in de rol van Sint nog en paar cadeautjes kopen bij winkels die in Zutphen niet bestaan en ga dus wat eerder per trein en fiets. Een gemeen ijzeltje maakt er de binnenstadklinkers spekglad en ik zie menig valpartij. Als wij maar niet zullen uitglijden vanavond...

Aankomende vrijdag 14 november weer senioren-junioren toernooi!

Aankomende vrijdag 14 november zal er weer een senioren-juniorentoernooi gehouden worden.  Iedereen is van harte welkom, met name natuurlijk al onze leden, jong en oud, maar ook schaakliefhebbers die geen lid zijn van onze vereniging!

Tijd: van 20:00 tot 22:00 (Het speeltempo is 10 min. + 5 sec.)

Probeert u om 19:45 aanwezig te zijn voor het indelen. Achteraf kunt u natuurlijk gewoon nog door blijven schaken! (Jeugd)spelers die niet zo lang kunnen blijven, kunnen net als altijd gewoon tussen de ronden stoppen en naar huis gaan.

Kom allemaal meedoen!

In de prijzen op het IJSCO-toernooi

In Arnhem werd afgelopen zondag het eerste IJSCO-toernooi van het seizoen gehouden. Van onze club namen er drie spelers mee, namelijk Pieter en Valerie Damaschek en Roman Kraehe. Na een wat aarzelende start (remise tussen Valerie en Roman die in dezelfde groep speelden, winst + verlies voor Pieter) kwamen de Damascheks goed op stoom: Pieter veroverde de leiding in zijn groep en gaf die niet meer prijs en ook Valerie reeg de zeges aaneen en knokte zich naar een knappe derde plaats. Roman was wat te aardig voor zijn tegenstanders en gaf nogal eens wat weg. Jammer want er zit voor hem veel meer in. Maar dat zullen we een van de volgende keren zeker zien!

Het schaakseizoen is begonnen!

Na de start van het schaken op de maandagavond is nu ook de jeugd weer begonnen met schaken op de vrijdagavond. We zijn dus allemaal weer terug van vakantie en klaar voor het nieuwe seizoen!

Voor alle jeugdleden:

We hebben 93 gasten en geen leden online