Tegenstanders op PJK maatje te groot

Vier spelers van onze club deden afgelopen weekend mee aan de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de OSBO: Florian in de C-categorie, Magalie en Jayson in de D en Robin in de H. Jammer was dat het toernooi samenviel met ons eigen Torenstadtoernooi. Dat is weliswaar een volwassenentoernooi maar toch met een aardige jeugddeelname, waardoor het toernooi voor veelbelovende jeugdspelers als Florian, Magalie en Jayson zeker interessant zou zijn geweest. Maar ja, het PJK is een officieel kampioenschap en daar wil je je toch ook laten zien....

Het toernooi was georganiseerd door het Nijmeegse SMB en vond plaats in een moderne accomodatie in het oosten van de stad. De speelzaal bleek ruim en comfortabel: omdat er maar 27 deelnemers waren was er meer dan voldoende ruimte om de tafels en langs de wanden waren er zelfs gerieflijke zitjes voor de toeschouwers. Zulke luxe tref je zelden aan bij schaaktoernooien!

Tijd voor de eerste deceptie: de categorieën B (t/m 16 jaar) en C (t/m 14 jaar) bleken samengevoegd omdat er maar 4 B-spelers waren. Duidelijk een handicap voor Florian die nog maar een piepjonge C is. Waarom voor samenvoeging van de categorieën gekozen is, is me niet duidelijk. Meer voor de hand liggend had het me geleken die 4 B-spelers gewoon een dubbelrondige vierkamp te laten spelen. Maar goed: iedereen in de B/C-groep speelde tegen elkaar en dus zouden de andere C-spelers ook 4x tegen 'oudere jongeren' moeten aantreden.

 

Deceptie 2 volgde meteen na de opening. De toeschouwers moesten hun gerieflijke zitjes verlaten en werden de speelzaal uitgebonjourd. Grote teleurstelling bij ouders die erop gerekend hadden hun kroost in actie te zien en eveneens bij begeleiders die wel wat hadden meepikken van de partijen en speelhouding van hun pupillen. Niet dus. Afgezien van een soort sleutelgatview (zie foto) moesten we het doen met wat rondhangen in het gebouw en afwachten met wat voor gezichten 'onze' kinderen uit de speelzaal zouden komen... En ook dat viel niet mee: de eerste 3 ronden werd er bijna uitsluitend verloren. Het enige punt dat werd binnengebracht kwam op naam van Magalie, die haar partij tegen Jayson won. Opsteker was wel dat geen van onze spelers van het bord geveegd werd (voorzover dat voor mij waarneembaar was). Onze tegenstanders waren dus steeds een maatje te groot (in het geval van Florian dus ook letterlijk) maar geen màten.

Deceptie 3 ontvouwde zich in de loop van de zaterdag. In ronde 1 moest Florian meteen tegen een van de B-spelers. Da's pech. In ronde 2 moest Florian weer tegen een B-speler. Da's dubbel pech, die zich ook vertaalt in een aanslag op je moraal. In ronde 3 moest Florian weer tegen een B-speler. Is dat dan nog wel pech??? Het begint er dan verdacht veel op te lijken dat de volgorde van de spelerslijst die ten grondslag ligt aan het speelschema niet random is. Tijd om eens te informeren bij de wedstrijdleiding. Maar de arbiter bleek niet echt onderscheid te kunnen maken tussen informatieve vragen en inmenging in zijn gezag. Hij bleek ook niet echt te snappen dat een toernooi beginnen met 3x achter elkaar tegen een tegenstander die een kop groter en n jaren schaakervaring rijker is, bijzonder demotiverend kan zijn. Zucht. De man die achter de computer zat, verzekerde me dat de volgorde van de spelerslijst toch echt random was en daar mochten we het mee doen. Bijzonder frustrerend.

De zaterdag eindigde met een opkikkertje van Jayson: die had zo'n beetje al zijn stukken geofferd en toen zijn tegenstander mat gezet. Dat gaf hoop voor de zondag!

De zondag begon met een stralende begroeting door Robin. Die deed mee in de gecombineerde FGH-groep die alleen op zondag hoefde te spelen. In deze groep was Robin de jongste van de 8 spelers. Ook hij had het dus zwaar deze dag maar niettemin wist hij toch twee keer te winnen. Zijn humeur tijdens het toernooi was dan ook net als buiten 'overwegend bewolkt met af en toe een straaltje zon' maar ik had wel de indruk dat na de laatste partij de zon definitief bij hem doorbrak. Ook weer net als buiten...
Na de voor hem zo teleurstellende zaterdag slaagde Florian er zondag niet in zich te hervinden. Ik vond het bewonderenswaardig hoe hij elke partij weer serieus in ging, maar ik had het gevoel dat er een scheutje 'grinta' ontbrak. Niet verwonderlijk. En dan is er ook geen gelukje meer dat je kunt afdwingen... Gauw vergeten dit toernooi!

Magalie en Jayson bleven opgewekt hun partijen spelen. Magalie won haar partij in de voorlaatste ronde. Jayson zou daarom zijn best doen in de laatste ronde te winnen, maar helaas lukte dat niet. Maar zijn goede humeur bleef volkomen onaangetast!
Aan het eind van de dag mocht Magalie het plaatsingsbewijs in ontvangst nemen voor NJK D Meisjes, dat van 9 mei (Hemelvaartsdag) t/m 11 mei in Rijswijk wordt gehouden. Ze krijgt het ticket omdat ze het enige meisje was dat aan het PJK D meedeed (de OSBO heeft nog wel wat werk te verrichten om meisjes beter in het schaken te laten participeren dus). Niettemin denk ik dat ze in Rijswijk toch wel wat te zoeken heeft en ik ben heel benieuwd naar haar prestaties daar. Dat het toernooi in ieder geval voor haar een hele leuke belevenis zal worden staat vast!

De volledige einduitslag vind je hier.

 

We hebben 86 gasten en geen leden online