Lang leve de nieuwe ratinglijst!

Een nieuwe lente, een nieuwe ratinglijst. Klik hier voor de volwassenenlijst en hier voor de jeugdlijst. Ziet er goed uit, hè? Bijna iedereen heeft er flink wat punten bij! Helaas, dit is niet het gevolg van je superprestaties achter het bord, maar van een administratieve aanpassing van de ratings tussen 1000 en 2000.

Deze behelst dat je rating als volgt omgerekend wordt: 0,6 x je oude rating + 800. Bovendien worden ratings onder de 1000 verhoogd met 400. Deze aanpassing is in lijn met een aanpassing die de FIDE onlangs gedaan heeft voor haar ratingsysteem. Deze aanpassing dient om een ratingdeflatie te corrigeren die het gevolg was van eerdere aanpassingen in het systeem (hoe het precies in elkaar steekt is me onduidelijk). Het effect is dat de ratings tussen 1000 en 2000 dichter op elkaar gedrukt worden. Voor mijn gevoel is dat wel een verbetering, met name omdat ik denk dat jeugdspelers sneller een accurate volwassenenrating zullen krijgen. Ik herinner me nog dat ik een paar jaar geleden in Dieren van het bord geveegd werden door jeugdspelers met ratings van 1100 en 1300; die waren qua speelsterkte zeker niet zwakker dan ik (destijds ca. 1650-rating). In de nieuwe situatie zou waarschijnlijk het ratingverschil minder zijn geweest...

Een gelukkig bijeffect van de ratingomrekening is dat mijn eigen rating van een miezerige 1567 naar een trotse 1740 gegaan is. Lang geleden heb ik me voorgenomen dat ik eens in mijn leven 1800 wilde bereiken. Anderhalf jaar geleden was ik in de buurt van dat doel. Toen was mijn rating even 1768 maar die stortte daarna rampzalig in. Ik had mijn voornemen al in de prullenbak gegooid, maar nu is er dus weer hoop;-)

Jos Landsheer

 

We hebben 23 gasten en geen leden online