Regiofinale Schoolschaken 2024

Het was een spannend dagje voor de Zutphense vertegenwoordiging bij de regionale finale van het Schoolschaakkampioenschap. Het eerste team van De Plotter, winnaar van het lokale kampioenschap, was gekomen met het doel bij de eerste 5 te eindigen en zich daarmee te kwalificeren voor het NK Schoolschaken. Vorig jaar was die 5e plaats gelukt, maar toen mochten er maar 4 teams doorstromen naar het NK.

Het team ging voortvarend van start. Aan de eerste twee borden, die voornamelijk bezet werden door Bas en Joaquin (beiden ook van onze club),  moest steeds verwoed om de punten gevochten worden maar aan de laatste twee borden werden door afwisselend Mohammed, Bing en Thibbe (ook clublid) druk de punten geoogst. Soms was dat een kwestie van de stukken van je tegenstander van het bord plukken (Thibbe in de 1e ronde), soms werd er op wonderbaarlijke wijze teruggekomen uit verloren positie. Dat laatste doe ik zelf ook graag, dus voor mij als toeschouwer viel er wel wat te genieten! Na 3 ronden stond het team op 5 matchpunten en moest er aangetreden worden tegen Eben Haëzer 1 uit Apeldoorn. Dat team had de voorgaande ronden alle gewonnen (dus 6 matchpunten) en had daarbij slechts een half bordpunt afgestaan.

De match De Plotter - Eben Haëzer. Bord 4 (van Bing) is al klaar.

Tegen de Plotter-boys ging het voor hen echter minder voorspoedig. Vooral nadat Bing aan bord 4 zijn partij binnen de minuut wist te winnen (herdersmatje; ook op dit niveau blijft dit het proberen waard) moest ze flink aan de bak. Uiteindelijk eindigde de strijd in 2-2 (achteraf bleek De Plotter daarmee 1 van de 2 teams die van de toernooiwinnaar een gelijkspel afdwongen). Na afloop van ronde 4 had De Plotter dus een riant uitzicht op kwalificatie voor het NK. De laatste 3 ronden boden echter een Ajax-achtig beeld. Was het een teveel aan optimisme, concentratieverlies, vermoeidheid? In ieder lukte het makkelijke scoren aan bord 3 en 4 niet goed meer en aan bord 1 en 2 leverde het zwoegwerk nauwelijks nog iets op.

Bas aan het eerste bord had vaak lange en zware partijen. Maar hij bleef vechten voor ieder (half) punt!

In ronde 5 werd verloren tegen een sterke tegenstander, in ronde 6 was de tegenstander niet zo sterk maar werd niettemin ook verloren... Daarmee was plaats 5 zo goed als uit het zicht verdwenen. Om enige kans te houden was minimaal een 4-0 overwinning in de laatste ronde nodig. Na een snelle overwinning van Mohammed en gunstige stellingen op de andere borden begon het erop te lijken dat die kans er zowaar zou komen, maar helaas. Als laatste moest Bas het vermoeide en teleurgestelde hoofd buigen voor zijn tegenstander en kukelde De Plotter naar een teleurstellende 11e plaats in het klassement.

Niettemin heeft De Plotter bewezen dat het goed kan meekomen met de topscholen in Gelderland/Overijssel. Plaatsing voor het NK was altijd een verre wensdroom voor Zutphense schoolschakers (heeft een Zutphens team zich überhaupt ooit geplaatst? In ieder geval moet dat ver voor mijn tijd geweest zijn) maar voor de komende jaren is dat nu een zeer reëel doel om na te streven!

Jos Landsheer

We hebben 109 gasten en geen leden online